FacebookTwitterLinkedIn

Principalii factori micro şi macro economici care au influenţat rezultatele financiare ale Rompetrol Rafinare au fost: evoluţiile internaţionale ale cotaţiilor produselor finite (-2% pentru benzină EURO 5 şi -4% pentru motorina EURO 5), o scădere cu 5% a cotaţiilor internaţionale pentru ţiţei, ajutată de îmbunătăţirea cu 8% a diferenţialului Brent-Ural.

În primul trimestru compania a reuşit să se apropie de atingerea pragului de rentabilitate (break even) prin îmbunătăţirea cu aproximativ 90% a rezultatului operaţional (EBITDA), până la un nivel negativ de 120.000 de dolari, dar şi a pierderii nete cu 60%, până la 25 milioane milioane, de la 62,6 milioane dolari.

Cotaţiile ţiţeiului şi ale produselor petroliere au fost în uşoară scădere comparativ cu T1 din 2012, dar mult mai bune decât în ultimul trimestru din 2012, această creştere având la bază începerea timpurie a sezonului de mentenanţă în mai multe rafinării, a anunțat compania.

Rompetrol Rafinare a contribuit la bugetul de stat cu circa 235,4 milioane de dolari în primul trimestru din acest an.

Segmentul de rafinare, rafinăria Petromidia şi punctul de lucru Vega Ploieşti, a înregistrat o îmbunătăţire cu aproximativ 50% a rezultatului net, încă negativ, de la 45,5 milioane dolari la 23 milioane dolari, precum şi a rezultatului operaţional (EBITDA). În ceea ce priveşte cifra de afaceri brută, in T1 2013 aceasta a fost de aproximativ 750 milioane dolari, în scădere cu 25% faţă de nivelul atins în T1 2012.

Vânzările de carburanţi ale companiei s-au ridicat la aproximativ 500.000 de tone, în scadere cu 24% faţă de volumul comercializat în perioada similară din 2012, din care aproximativ 51% au fost livraţi la export, atât către companii ale Grupului (Rompetrol Moldova, Rompetrol Bulgaria, Rompetrol Ucraina, Rompetrol Georgia) cât şi către alţi parteneri tradiţionali din regiunea Europei Centrale şi de Est (Turcia, Serbia sau Grecia).