FacebookTwitterLinkedIn

Anuarul este realizat de „Media Expres” – revista lunară a industriei de cablu şi televiziune -, partenerul media tradiţional al Asociației de Comunicaţii prin Cablu.

Anuarul, aflat la cea de-a 10-a ediţie în actualul format, ar putea fi pus sub semnul „curățeniei generale“, deoarece numărul companiilor cu activitate de distribuție TV active pe piață a scăzut la 382 (ordonate după cifra de afaceri din anul 2012).

Anuarul Media Expres înregistra 630 de companii de cablu active pe piață în anul 2008, 593 în 2009, 583 în 2010 și 557 în anul 2011.

Lichidările și vânzările de companii, dar și conștiinciozitatea autorităților – Consiliul Național al Audiovizualului și Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii – de a actualiza informațiile cu privire la autorizațiile în vigoare dau acum o imagine destul de precisă a realității din piață.

Potrivit estimării „Media Expres”, în anul 2012, cifra de afaceri netă pe industria de distribuție TV a fost de 697,7 milioane de euro (la un curs mediu în 2012 de 4,45 lei pentru un euro), în creștere cu 25 de milioane de euro față de anul 2011 (672,7 milioane de euro la un curs mediu de 4,5256 lei pentru un euro), inversând astfel trendul de scădere din cei doi ani anteriori consecutivi. (Cifra de afaceri pe industrie nu include cifra de afaceri a SC Romtelecom SA, care derulează activitatea de distribuție prin cablu în principal prin SC NextGen Communications SRL).

Bilanțul contului de profit pe total industrie a fost din nou negativ, însă de numai -38,9 milioane de euro, față de anii anteriori, când pierderea se situa la aproximativ -90 de milioane de euro.

La publicarea Anuarului au fost utilizate registrele de companii cu avize de retransmisie furnizate la sfârșitul lunii noiembrie 2013 de Consiliul Naţional al Audiovizualului.

La realizarea Anuarului au contribuit și statisticile oficiale ale României publicate de Institutul Național de Statistică, bilanțurile firmelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice și mențiunile privind insolvența şi lichidările de pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

În premieră în „Anuarul Media Expres” piaţa de cablu este prezentată pe regiuni, aşa cum apar ele pe site-ul Institutului Naţional de Statistică.

Urmează capitolele dedicate operatorilor de cablu (listați cu cifrele de afaceri și profitul sau pierderea), televiziunilor cu licențe românești, dar și internaționale cu difuzare în România, distribuitorilor de televiziune prin DTH și, în premieră, lista distribuitorilor de televiziune și conținut video prin internet.

Anuarul se încheie cu lista furnizorilor de echipamente și servicii pentru cablu și televiziune, lista organizațiilor profesionale și indexul companiilor incluse în anuar.

Editorul Anuarului „Media Expres”, Mihai Pavelescu, a declarat cu prilejul lansării publicaţiei: „Singurul catalog de companii de cablu și televiziune destinat mediului de afaceri, Anuarul Media Expres 2013-2014 nu trebuie să lipsească de pe birourile managerilor din industrie şi din biblioteca tuturor celor interesaţi. Anuarul completează cu o latură documentară și o perspectivă istorică informaţiile zilnice de pe site-ul www.mediaexpres.ro și din revista lunară Media Expres – singura revistă tipărită care publică informațiile relevante pentru managerii din comunicaţii şi audiovizual, ultimele evoluţii din industrie, dar şi activitatea autorităților și noutățile legislative”.

Catalogul de companii de cablu TV este distribuit exclusiv prin comandă online pe site-ul www.mediaexpres.ro.