Antreprenoriatul este obiectivul profesional al celor mai mulți dintre tinerii de azi, dar și al multor persoane cu experiență profesională care vor să preia inițiativa în cariera lor. Una dintre ideile de afaceri care sunt tot mai populare este forajul de puțuri destinate alimentării cu apă a unor gospodării sau întreprinderi. Deși nu pare un domeniu prea complicat din punct de vedere al informației necesare și al tehnologiei implicate, realitatea este diferită. O afacere cu foraje de puțuri necesită la fel de multă pregătire și disponibilitate de a învăța și de a investi în resurse ca orice alt domeniu. Fără un plan bun și cunoștințe practice, calitatea lucrului are de suferit și activitatea nu va deveni rentabilă. De aceea, ți-am pregătit 4 sfaturi practice care te vor ajuta să faci din forajele de puțuri o afacere profitabilă.
1. Studiază piața
Pentru a reuși să te impui pe nișa forajelor de puțuri trebuie să știi ce oferă competiția. Studiază oferta firmelor concurente din zonă și adaptează-ți serviciile astfel încât să fii cu un pas înaintea lor. Ceea ce oferă ele îți poate da o idee și în legătură cu tehnologia în care este nevoie să investești, dar și în ce privește resursele. În acest sens este util să urmărești și cerințele clienților, dar și nemulțumirile lor legate de activitatea competitorilor. Vei putea astfel porni afacerea cu obiective clare și realizabile și cu standarde care permit satisfacerea clienților.
2. Documentează-te temeinic
Forajele de puțuri nu constau doar în săparea unei gropi în pământ. Ai nevoie de cunoștințe de geologie și hidrologie, despre dinamica apelor subterane și captarea și exploatarea adecvată a straturilor acvifere de diferite adâncimi. În lipsa acestor cunoștințe poți realiza lucrări de calitate slabă, care au ca rezultat un debit insuficient sau prea mare, tulburarea apelor subterane, încărcarea apei forate cu nisip și alte materii. O apă de calitate slabă nu satisface beneficiarii lucrărilor de foraj și, cum trăim în epoca informației care circulă rapid, te poți trezi curând fără clienți. Prin urmare, pune-te la curent permanent cu tot ce ține de știința forajelor și cu evoluția tehnologiei din acest domeniu.
3. Investește în pregătirea angajaților
De la obținerea documentației necesare desfășurării activității la realizarea propriu-zisă a forajelor, ai nevoie de oameni cu experiență, cunoștințe în domeniu și o atitudine care să aducă valoare afacerii tale. Chiar dacă resursa umană de calitate costă, nu fă economii în această privință. De asemenea, investește în programe de training, pentru ca angajații să țină pasul cu evoluția tehnologiei și cu provocările care apar. Pentru o execuție de calitate ai nevoie de angajați care au competențe practice de:
– Alegere și instalare tubulatură
– Foraj la diverse diametre și adâncimi
– Utilizare adecvată a mașinilor de foraj
– Filtrare a apei
– Izolare a straturilor acvifere
– Instalare de pompe submersibile pentru puțuri
4. Nu te limita la utilizatorii casnici
Calitatea ridicată a apei extrase de la mare adâncime face multe persoane să aleagă această alternativă pentru gospodăria lor. Piața persoanelor fizice este, în consecință, în creștere, dar dacă vrei profit, nu te limita doar la aceasta. Activitățile industriale și agricole sunt o sursă de lucrări ample, cu venituri pe măsură. Firmele care au nevoie de multă apă în procesul de producție văd în apa extrasă din pământ o alternativă mai bună și mai ieftină la apa din rețea. Cultivatorii de legume au nevoie, de asemenea, de o sursă constantă de apă, iar fermele zootehnice reprezintă o sursă majoră de comenzi în ultima perioadă.
O afacere de foraje puțuri poate reprezenta calea spre succes, însă trebuie în calcul toate resursele de care ai nevoie. De asemenea, este nevoie să studiezi piața și competiția, să investești în resursa umană și să cauți clienți în domenii de activitate diverse.