Dar roboții despre care vorbim aici nu construiesc singuri aceste obiecte, oamenii sunt cei care, cu precizie de chirurg, programează milimetric fiecare mișcare a lor, determină soluțiile optime și accesoriile specifice fiecărui proiect.
Automatizarea este o opțiune foarte bună pentru creșterea profitabilității
“Există sau exista în trecut preconcepția că roboții sunt scumpi. Între timp s-a dovedit că nu este așa. De fiecare dată când se face o investiție, se face și un calcul de rentabilitate. Practic, așa trebuie să înceapă și orice decizie de automatizare” spune Norbert Sebesi, Sales Manager KUKA Robotics România
Odată cu dezvoltarea roboticii, numărul și complexitatea proiectelor a crescut foarte mult. În multe cazuri, soluția optimă implică contribuția mai multor specialiști: producătorii de roboți, furnizorii de accesorii, programatorii și integratorii. Este importantă evaluarea fiecărui proiect și implicarea celor care pot să aducă cea mai mare valoare adăugată la proiectul respectiv. La fel de importante sunt simulările care ne spun exact ce tip de robot este necesar, de ce suprafață are nevoie și alte detalii care ne ajută să avem o imagine cât mai exactă a celulei robotizate înainte să facem o investiție.
“Există mai multe modalități prin care o companie își poate crește rentabilitatea, iar automatizarea producției este o variantă foarte bună din mai multe motive: putem estima rezultatele pe care le poate aduce investiția prin simulări, rezolvă problema lipsei de personal și de cele mai multe ori crește calitatea, este posibilă reconfigurarea foarte ușoara a celulelor automatizate. De exemplu, se poate adapta foarte ușor volumul producției în funcție de cererea de pe piață prin creșterea sau scăderea vitezei de producție sau se poate modifica complet rolul robotului; astăzi un robot poate să manipuleze anumite obiecte, peste 2 ani el poate fi reechipat și folosit în cu totul alt context. Un rol important îl au aici și accesoriile, de aceea lucrăm cu cei mai buni furnizori.” spune Norbert.
Cum procedez atunci când vreau să automatizez un proces?
“Atunci când avem o solicitare pentru automatizarea unui proces, în funcție de complexitatea proiectului, a particularității și a echipamentelor necesare, alcătuim echipa de proiect. Sunt cazuri în care noi putem oferi soluția completă, alte ori, în urma simulărilor făcute, constatăm că trebuie să implicăm și alți parteneri, cum sunt integratorii sau furnizorii de accesorii” spune Norbert.
“SCHUNK are o experiență de peste 30 de ani în domeniul automatizărilor. Dispozitivele noastre de prindere (grippere) sunt cunoscute pentru precizia, longevitatea și robustețea lor. Există produse sensibile pe care este important să nu le deteriorezi prin prindere, în alte cazuri avem nevoie de grippere puternice, cu doua, trei sau patru degete. Datorită experienței de peste 40 milioane de prinderi, putem spune cu încredere că noi oferim soluții optime pentru toate situațiile”, spune Emil Mocan, General Manager Schunk România
Un alt aspect foarte important de care trebuie să ținem cont în alcătuirea unei celule este partea de siguranță, iar acest lucru se poate realiza utilizând senzori.
“În instalațiile de automatizare, rolul senzorilor este de a creea o bază perfectă în controlul și optimizarea eficientă a proceselor, protejând anagajații și mediul înconjurător de accidente. Ei acționează similar simțurilor umane, însă la un nivel mult mai extins, iar în funcție de informațiile pe care le primesc, determină o anumită acțiune a robotului ”, spune Ivor Zarescu, Country Manager la Sick Romania
De asemenea, integratorii de roboți joacă un rol unic în procesul de automatizare. Aceștia joacă un rol important atât pentru producătorii de roboți, cât și pentru utilizatorii finali în punerea în funcțiune și funcționarea celulelor robotului. Am putea spune că aceștia au devenit parteneri strategici pentru producătorii de roboți.
“KUKA oferă soluții robotizate pentru toate industriile. Pentru a găsi cele mai bune soluții în sectoare atât de diferite, am dezvoltat parteneriate cu cei mai buni colaboratori ai noștri, furnizori de soluții automatizate. În România avem deja 5 astfel de parteneriate oficiale, KUKA System Partners, prin care oferim numeroase beneficii colaboratorilor noștri. ” spune Norbert.
Automatizarea joacă un rol cheie în contextul actual, al pandemiei
Privind lucrurile din perspectiva crizei actuale generate de Covid-19, roboții sunt în afara oricărui risc prin faptul că nu pot transmite virusul.
Pentru reducerea răspândirii virusului, roboții sunt cel mai sigur și mai eficient mod de a continua activitatea, fără a afecta economia.
„Felul în care angajații și companiile aleg să utilizeze automatizările va avea o importanță majoră în revenirea rapidă a economiei. Această criză globală a împins companiile să inoveze cum nu au mai făcut-o până acum. Liderii care până acum au adoptat mai greu automatizarea au început acum să o folosească ca o metodă de a reduce costurile și de a oferi clienților servicii mai bune. Automatizarea este vitală în lupta împotriva virusului, cu beneficii incontestabile pe termen lung în procesele de producție”, adaugă Ivor.
KUKA este o corporație globală de automatizări cu vânzări de aproximativ 3.2 miliarde EUR și în jur de 14.000 de angajați. În calitate de furnizor global de soluții automatizate inteligente, KUKA oferă clienților săi soluții complete: de la roboți și celule până la sisteme complet automatizate și rețelele necesare în domenii diverse: automatizări, electronice, industrii generale, larg consum, comerț electronic/cu amănuntul, sănătate.
KUKA este prezentă în România încă din anul 2016. Sediul lor central este în Timișoara, dar au reprezentanți și în Brașov, Sibiu și Cluj.