Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Adriana şi Ştefan Cristea

Adriana si Stefan Cristea.jpg
Avere: 15 milioane de euro Reşedinţă: Cluj Domenii: Imobiliar, industrie       

Adriana Cristea nu se gândea acum 15 ani că de la afacerea din domeniul modei, care o mulţumea şi o ţinea în priză din Bucureşti la Cluj şi prin toată ţara, va trece la producţii industriale. Arc Parc Dej nu este numai un parc industrial la care ea este proprietară pe teren (41 de hectare), ci un proiect unde se vor dezvolta mai multe fabrici, de la industrie propriu-zisă la domeniul energetic (aici se va construi în parteneriat cea mai mare centrală solară fotovoltaică din ţară, cu o putere de 8,3 MW). Parcul Industrial din Dej găzduieşte deja pe trei hectare grupul suedez Trelleborg, care produce componente auto pentru concernele Renault, BMW sau General Motors.

Absolventă de Drept la Cluj, Adriana Cristea recunoaşte că toată viaţa i-au plăcut provocările. Cum altfel s-ar putea interpreta curajul de a investi într-un parc industrial, în condiţiile în care în România din 37 de parcuri industriale, doar şapte sunt private? Ca la un joc de puzzle, Cristea a cumpărat terenul bucată cu bucată de la mai mulţi proprietari, iar pe parcursul desfăşurării acestei operaţiuni şi-a mai ajustat planurile.

„Ultimele suprafeţe le-am cumpărat cu de şapte ori mai mult preţul primei parcele“, mărturiseşte Cristea. Dacă iniţial credea că poate miza pe aducerea ca şi chiriaşi a doi mari producători de componente auto, s-a orientat, a investit şi a pariat şi pe domeniul energetic. A înţeles că trendul impus de Uniunea Europeană este în domeniul energiei regenerabile, şi a început să caute parteneri, să acceseze fonduri structurale ca aceste proiecte să devină posibile. Este ajutată în munca sa de Ştefan, fiul ei, absolvent a două facultăţi (Ştiinţe Economice şi Drept), care o pune mereu la curent cu noile tehnologii şi tendinţe.

Adriana Cristea şi-a crescut singură fiul şi tot singură a investit şi în afacerea Arc Parc Dej. Printre alte investiţii personale se mai numără spaţii comerciale în centrul Clujului, terenuri şi diverse acţiuni.  Ca o curiozitate, Adriana şi Ştefan Cristea nu călătoresc împreună cu avionul, chiar dacă se deplasează în interes de afaceri sau personal. Doresc ca măcar unul dintre ei să se poată bucura de ceea ce au realizat, în cazul vreunui accident. În timpul liber, Adriana Cristea încearcă să facă sport: tenis, schi în Austria, plimbări în aer liber.

Uneori pictează, o mai veche pasiune a sa, susţinută şi de studii de specialitate de trei ani. Datorită mamei sale, care merge des la biserică, Adriana Cristea este la curent cu nevoile oamenilor necăjiţi din zonă. Face donaţii în nume personal, şi cel mai adesea la azilul de bătrâni de care se ocupă. „Preferăm să mergem personal decât să alocăm sume asociaţiilor“, spune Cristea.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii