FacebookTwitterLinkedIn

Dacă, la început, afacerile Adrianei Cristea vizau mai mult domeniul modei, acum prioritatea pare să devină parcul industrial din Dej, care se întinde pe circa 40 de hectare. Acesta reprezintă singura investiţie privată de gen din judeţul Cluj şi a atras deja un nume mare – grupul suedez Trelleborg. Suedezii produc aici componente auto pentru concernele Renault, BMW sau General Motors, dispunând de o suprafaţă de circa trei hectare.

Numărul firmelor mari din afară prezente în zonă ar putea creşte semnificativ în viitor, pentru că antreprenoarea din Cluj a reuşit să obţină fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea parcului. Este vorba de un proiect cu finanțare europeană de 20 de milioane de lei (4,6 milioane de euro). Acesta vizează construcţia unei clădiri pentru servicii, proiectare şi depozitare, iar, din suma totală, 15,5 milioane de lei (3,6 milioane de euro) reprezintă fonduri nerambursabile. Adriana Cristea a cumpărat terenul bucată cu bucată de la mai mulţi proprietari. Dacă la început miza mai mult pe producătorii de componente auto, în timp a trebuit să-şi adapteze strategia la noile condiţii de piaţă. Încet-încet, a investit şi a pariat şi pe domeniul energetic.

Adriana munceşte la toate aceste proiecte alături de Ştefan, fiul ei, absolvent a două facultăţi (Ştiinţe Economice şi Drept), pe care l-a crescut singură. Ambiţia Adrianei nu se opreşte însă aici. După parcul de la Dej, vrea să mai construiască încă unul la Carei, de dimensiuni mai mici însă (25 de hectare). Pe lista proprietăţilor deţinute de familia Cristea se află şi spaţii comerciale în centrul Clujului şi terenuri.

Vezi care era averea Adrianei și a lui Ștefan Cristea în 2010