
Adriana Dragoescu, CEO Raiffeisen Property Holding Internaţional (RPHI)
Evoluția companiei într-un cuvânt
Pozitivă.
Piața de birouri din București a continuat să se dezvolte anul acesta, iar investițiile în marile proiecte nu s-au oprit.
De asemenea, odată ce măsurile guvernamentale s-au relaxat, la mijlocul anului, gradul de utilizare a clădirilor de birouri a crescut uşor.
Și noi am resimțit această relaxarea a măsurilor, gradul de utilizare a clădirii SkyTower înregistrând o ușoară creștere. În luna octombrie, numărul angajaţilor care veneau cu regularitate la birou, în condiţii de siguranţă sanitară, a crescut ușor, datorită faptului că o mare parte a chiriaşilor SkyTower au implementat programe de prezenţă la birou prin rotaţie, pentru a minimiza eventualele riscuri.
În prezent, SkyTower este închiriată în proporţie de 94%, iar de la izbucnirea pandemiei până acum, nu au fost înregistrate cereri de reduceri sau renunţări de spaţii de birouri din partea chiriaşilor.
În tot acest timp, clădirea SkyTower a fost pe deplin funcţională şi operaţională şi a rămas deschisă pentru cei care nu puteau lucra de acasă sau era necesară prezenţa lor la birou.
În plus, am reușit să pornim o serie de proiecte care adresează atât nevoile chiriașilor noștri, comunitatea de business SkyTower, cât și publicul larg.
Concluzionând, cred că pe termen lung, sectorul de office se va redresa și va fi un pariu câștigător în sensul că marile companii, deși acum adoptă modelul telemuncă sau unul hibrid, nu vor renunța la spațiile de birouri ca loc de muncă.
Cele mai importante lecții
Am învățat că în situații de criză oamenii se pot armoniza rapid, că se pot adapta celor mai grele situații și găsesc tăria, curajul și creativitatea de a răzbate.
Pe de altă parte, această pandemie ne-a arătat că unii dintre noi cădem poate prea ușor în capcana unor fake news-uri, că suntem ușor influențabili și că uneori nu trecem prin filtrul gândirii multitudinea de informații care ne bombardeazăzilnic, lucru care ne face vulnerabili.
Alții, din contră, au reușit să fie mereu în alertă și raționali, căutând răspunsuri, informându-se, citind etc.
În măsura în care toată lumea a fost pusă în fața unor provocări, unii au reușit să se adapteze, iar ei vor fi cei care vor influența puternic domeniile în care activează.
Dar cel mai important este că omenirea a reușit să fie solidară, să își găsească echilibrul într-o situație de criză. Poate acum, mai mult ca oricând, am înțeles sau ne-am reamintit că o doză de disciplină ne ajută atât în viața personală, cât și la muncă.
Poate lecția cea mai importantă pe care mulți dintre noi am învățat-o în această pandemie a fost să ne impunem o disciplină fizică și emoțională în tot acest haos și să ne reorganizăm prioritățile.
Eu m-am reîntâlnit cu propriile mele limite și am decis punctual și contextual când să mi le admit și când să mi le depășesc.
De asemenea, am fost mai conștientă de prezent, de realitatea în care trăiesc, de cotidian.
Și, nu în ultimul rând, mi-am reamintit că o comunicare transparentă și reală te ține în viață ca om, ca leader, ca business.
Prestația autorităților
Statul, prin intermediul autorităților, a fost prompt în a lua măsuri și decizii care să vină în sprijinul firmelor, companiilor și cetățenilor.
A fost un an dificil și apreciez efortul depus de toți cei implicați – stat, mediu privat și cetățeni.
Strategia de business pentru 2021
Adaptare, flexibilitate, promovare/deschidere.
Provocări în 2021
Teama oamenilor de a reveni la normalul de dinaintea pandemiei și poate efectele întârziate, ecoul acestei pandemii la nivel social și economic.