FacebookTwitterLinkedIn

Site-ul supervizor.ro spune, citând o mențiune din Registrul Comerțului, că există „un sechestru care vizează toate acțiunile și părțile sociale care au legătură cu Adrian SÂRBU“, „până la concurența sumei de 43.500.000 euro“. Sechestrul este pus de Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală.

Cuantumul este mai mare decât cifrele menționate public ca prejudiciu în cazul arestării lui Adrian Sârbu, în primăvara acestui an, iar faptul în sine, că s-a pus sechestru pe acțiunile pe care acesta le deține în orice companii, arată că afaceristul este probabil implicat și în alte dosare de cercetare pentru fraudă, care nu au fost relatate în presă. Dar arată și că Adrian Sârbu a reușit să își ascundă de brațul lung al legii banii din conturi sau de sub saltea, pe care i-a încasat din vânzarea acțiunilor pe care le-a deținut în calitate de fondator și proprietar al Pro TV.

De exemplu, o știre din arhiva Media Expres din 25 martie 2004 descrie achiziția de către Central European Media Enterprises Ltd. (CME), de la partenerii locali Ion țiriac și Adrian Sârbu, a 20 la sută din acțiunile deținute la televiziunile din România (Pro TV), pentru suma de 20,3 milioane de dolari. În acel moment CME ajungea să dețină 80 la sută din acțiunile televiziunii. De asemenea, Adrian Sârbu, director general și acționar al Pro TV, a vândut în august 2015 alte 5% din acțiunile pe care le deține în Media Pro International și Pro TV partenerului CME, pentru o sumă de 20 de milioane de dolari.

Achiziția a ridicat participarea investitorului american în Pro TV la 85%. În februarie 2006, CME a anunțat că a realizat un transfer de acțiuni al companiilor Media Pro International SA (MPI), Pro TV SA și Media Vision SRL, din care a cumpărat încă 5%, pentru suma de 27,2 milioane de dolari, ajungând să dețină 90 % din MPI și Pro TV SA și 75 % din Media Vision. În anul 2006, Adrian Sârbu a fost promovat director general de operațiuni al Central  European Media Enterprises peste Cehia, Slovacia și România cu un salariu de bază anual de 500.000 de dolari.

Acționarul american al Pro TV, CME, a făcut la 1 iunie 2007 un alt acord de cumpărare de acțiuni cu Trading Limited (tot Adrian Sârbu), pentru a cumpăra 5% din Pro TV și 5% din Media Pro Internațional, cu prețul de 49,8 milioane de dolari. La acel moment, CME deținea 95% din Pro TV și MPI, iar restul de 5% erau deținute de Rootland, adică de Adrian Sârbu.

Tabel_castiguri_Sarbu

Adrian Sârbu a vândut ultimele 5% pe care le  ai deținea în Pro TV pentru 6,2 milioane de dolari în anul 2010, primind în schimb și 800.000 de acțiuni din Clasa A la compania americană Central European Media Enterprises. Așadar, potrivit arhivei Media Expres, în ultimii 10 ani, Adrian Sârbu a încasat în mai multe etape peste 100 de milioane de dolari de la americani, dintre care o parte – 20 de milioane – i-a împărțit în 2004 cu fostul său partener român din Media Pro, Ion Țiriac.

Aceste sume nu includ alte venituri pe care Sârbu le-a avut ca director în CME (de minimum 500.000 de dolari pe an, cum era cazul, de exemplu, în 2007) și nici vânzarea în 2009 a studiourilor cinematografice de la Buftea și a altor companii de producție ce deserveau televiziunile din grupul Pro TV, tot către CME, pentru 10 milioane de dolari în cash, 2,2 milioane de acțiuni în Central European Media Enterprises și preluarea de către americani a unor datorii de aproximativ 35,6 milioane de dolari ale companiilor de producție.

Media Expres a solicitat la 8 decembrie 2015 confirmarea sechestrului și a sumei prejudiciului către Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală (DIICOT). Până vineri, 11 decembrie, ora 18.00, solicitarea a rămas fără răspuns din partea DIICOT.

Mihai Pavelescu ester editor MEDIA EXPRES