Adrian Roncea este unul dintre patronii distribuitorului de medicamente Relad. Neoficial, acesta deţine 40% din acţiunile companiei prin intermediul unor off‑shore-uri cipriote. Oficial, acţionariatul Relad Internaţional se împarte între Masterbond Limited (40%), Lordbridge Limited (40%) şi Satgold Limited (20%), toate fiind înregistrate în Nicosia (Cipru), potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
Adrian Roncea este cunoscut, mai degrabă, ca o persoană activă în peisajul monden şi mai puţin ca om de afaceri de succes. Nu de puţine ori, presa tabloidă a relatat pe larg despre sumele de bani cheltuite de milionar pe petreceri exclusiviste sau vacanţe exotice. Ca om de afaceri, se ştie doar că este unul dintre acţionarii importanţi ai distribuitorului de medicamente Relad Internaţional, deşi pe numele lui nu apare înregistrată nicio firmă. Adrian Roncea apare ca Persoana Fizică Autorizată (PFA) în evidenţele Registrului Comerţului.Relad Internaţional este una dintre companiile care s-au confruntat anul trecut cu o avalanşă de cereri de insolvenţă venite de la partenerii de afaceri, iar acum se află sub administrare judiciară.
Primele informaţii legate de problemele financiare ale grupului cu afaceri de peste 200 de milioane de euro (2009) au apărut la sfârşitul anului trecut. În octombrie 2010, Roche România a cerut insolvenţa Relad Internaţional. Al doilea jucător de pe piaţa farmaceutică locală era principalul furnizor al Relad, având o pondere de 38% din cifra de afaceri a distribuitorului, potrivit raportului administratorului judiciar Bălescu şi Asociaţii.Ulterior, Pfizer şi Johnson & Johnson au solicitat insolvenţa distribuitorului de medicamente, iar pe listă s-au adăugat şi alţi creditori cu greutate de talia BRD, OTP Bank sau UniCredit Ţiriac.
De altfel, Relad Internaţional nu a fost singurul distribuitor de medicamente asupra căruia a atârnat securea falimentului. Anul trecut, distribuitorul Farmexim a cerut insolvenţa competitorului de talie mică Dornafarm, iar după numai câteva luni, mai mulți creditori au cerut insolvenţa Montero, compania de distribuție controlată de fraţii Tudorache (prezenţi în „Top 500“). Consideraţi cei mai puternici actori din sectorul farma, distribuitorii s-au confruntat în ultimii doi ani cu grave probleme la nivelul lichidităţilor, în condiţiile în care statul a decis să mărească anul trecut termenul la care companiile îşi recuperează banii din piaţă.