Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Reinventarea României |
|

Adrian Paraschiv, Country Manager România Photomate, Adrian Borotea, Vicepreședinte RWEA – Asociația Română pentru Energie Eoliană, Dalia Stoian – Coordonator al departamentului de Instalații Electrice și Automatizări EFdeN și Dan Tudose, Director General e-acumulatori.ro au realizat radiografia pieței energetice din ultimele opt luni

Cum au resimțit efectele survenite în urma declanșării pandemiei de coronavirus jucătorii care activează pe piața energetică locală?
shutterstock_1190069647

La această întrebare și multe altele ne-au răspuns Adrian Paraschiv, Country Manager România Photomate, Adrian Borotea, Vicepreședinte RWEA – Asociația Română pentru Energie Eoliană, Dalia Stoian, Coordonator al departamentului de Instalații Electrice și Automatizări EFdeN și Dan Tudose, director general e-acumulatori.ro într-o nouă ediție a emisiunii reINVENTAREA României.

„Reinventare” – a fost cuvântul de ordine care a tronat în această perioadă dificilă și business-ul pe care-l reprezintă Adrian Paraschiv. Country Manager România Photomate a povestit într-o nouă ediție a emisiunii noastre că în ultimele opt luni a trebuit să reinventeze toate tipurile de relaționări cu care era obișnuit până atunci.

„Dacă această parte de telemuncă nu era o noutate în domeniul IT, noi care lucrăm în vânzări și care eram obișnuiți să avem o relație apropiată cu ai noștri clienți, asta însemnând să ne întâlnim, să ne vedem, deodată a trebuit să căutăm noi moduri care să ne permită să păstrăm relația cu aceștia, însă în aceeași parametri. A fost necesară o reinventare a tot ceea ce știam până în momentul declanșării pandemiei, și asta înseamnă tot ceea ce știam de mai bine de 30 de ani”.

Potrivit lui Adrian Paraschiv, România pleacă de la un nivel destul de redus de implementare a producției de energie regenerabilă, cel puțin în segmentul rezidențial, dar interesul este în creștere pe acest segment: „avem destul de multe solicitări pentru acest program „casa verde”. Însă, ne-am dori un program care să nu depindă de fondurile guvernamentale, avem nevoie de o strategie pe care să o implementăm în viitor în așa fel încât, acest mod de a produce energie să se perpetueze”.

În opinia lui Adrian Parashiv, o provocare în această zonă va apărea însă în momentul în care va fi necesară echilibrarea rețelei electrice naționale, pentru că astfel de proiecte de energie regenerabilă pun o presiune destul de mare asupra rețelei naționale de electricitate.

La mai bine de opt luni de când s-a declanșat și la noi pandemia de coronavirus, tot mai mulți antreprenori fac bilanțul…lucrurilor pozitive care au fost demarate în această perioadă de șoc pentru majoritatea mediilor de afaceri. Printre aceștia se află și vicepreședintele RWEA – Asociația Română pentru Energie Eoliană, Adrian Borotea. Acesta a recunoscut că datorită pandemiei, multe dintre societățile din ziua de azi s-au transformat într-unele smart cu adevărat.

„Au fost multe lecții de învățat din această perioadă, în cele mai multe cazuri, acestea au fost bune, neașteptate, dar bune. Recunosc că noi ne pregăteam de multă vreme pentru a trece la lucrul de acasă, însă, tot dezbăteam această modalitate de mai bine de doi ani și, de fiecare dată, unul dintre membrii spunea „nu e gata”, „nu e bine”, „nu avem nevoie” etc. ”, își amintește, Adrian Borotea.

(…) era nevoie de un impulș, un impuls care a venit imediat după decretarea stării de urgență, la mijlocul lunii martie 2020. Astfel, în aproximativ o săptămână 1.000 de angajați din cei peste 2.000 ai grupului CEZ au început să lucreze de acasă și au făcut-o foarte bine, susține Adrian Borotea. „Relația cu clienții s-a păstrat, absolut toate problemele au putut fi rezolvate online și aceasta a fost o surpriză foarte plăcută. Și, iată, cum în ziua de azi, toți electricienii noștri au tablete. Practic, de unde înainte, electricianul era specialistul care știa să se joace cu rețelele electrice, în sensul de a le rezolva, astăzi se bucură să fie și un utilizator de internet, lucru în care niciunul dintre noi nu ar fi crezut. În concluzie, această pandemie ne-a transformat societățile în unele cu adevărat smart”.

Adrian Borotea afirmă că ar fi benefic ca, pe viitor, chiar după ce această pandemie va trece, să se păstreze lucrurile eficiente care au fost, cumva, descoperite în această perioadă mai puțin facilă și anume, să se păstreze relația pe zona digitală dintre companii și instituțiile statului, pentru a se evita birocrația, cozile etc.

La rândul său, Dalia Stoian, coordonator al departamentului de Instalații Electrice și Automatizări EFdeN susține că efectele pandemiei au fost destul de vizibile în compania pe care o reprezintă: “A trebuit să ne adaptăm la lucrul online și să punem pauză proiectului. Lucrurile au mers bine, am adus și oameni noi, care s-au integrat în echipă, apoi, cu pași cât mai calculați, am început să revenim la activitatea fizică și toate măsurile necesare“.

Desigur, se remarcă o diferență a situației în care EFdeN se află, comparativ cu perioada de dinainte de lockdown. Dat fiind faptul că este o Organizație Non-profit, interacțiunea umană a fost vitală, “acesta fiind cel mai important liant în echipă“, însă ONG-ul s-a adaptat rapid.

Dar care este peisajul actual în ceea ce privește energia regenerabilă, din perspectiva Daliei?

“Tendința este către transformațional, ne folosim de această situație ca o oportunitate, nu ca un obstacol. Ce este foarte important ca să putem ajunge la 100% energie regenerabilă, este să colaborăm la nivel internațional și să venim cu un plan coerent, pentru că nu este o problemă simplă, care se poate rezolva local, ci este clar că este nevoie de toate mințile deștepte din toate colțurile lumii“, a explicat invitata Forbes, adăugând faptul că există mai multe direcții spre care România se poate îndrepta. “Trebuie să acționăm, în România nu există resursă regenerabilă la care noi să nu avem acces, avem suficient potențial solar, eolian, biomasă, hidro și toate cele“.

Dan Tudose, Director General e-acumulatori.ro consideră că în antreprenoriat este o adaptare continuă”. “În antreprenoriat este o adaptare continuă, noi eram prezenți și în offline, am păstrat locația offline până în august, apoi am decis să o închidem. Ne-am concentrat 100% pe online. Adaptarea în acest context este mai accelerată“, explică Dan Tudose, adăugând faptul că, în noul context, atenția trebuie concentrată pe schimbările zilnice. Dar care sunt schimbările? Potrivit invitatului Forbes, piața de bricolaj și DYI înregistrează o creștere remarcabilă, iar românii sunt mult mai concentrați pe prețul energiei și impactul consumului de energie asupra mediului.

De asemenea, directorul general remarcă noi tendințe la nivel european: “În urmă cu doi ani, erau taxe și accize suplimentare pentru panourile fotovoltaice provenite din altă zonă decât din UE, cu creșteri de tarife și prețuri minimale. Este încurajată producerea de energie din surse regenerabile, se împarte în mai multe categorii – energia eoliană, fotovoltaică, hidro și alte forme. Nu trebuie să mai beneficiezi de o subvenție la furnizarea de energie în rețea, ai instalat și produci la cost similar cu orice altă sursă de energie“.

Drept urmare, în anul 2019 a fost lansat programul Casa Verde, iar în prezent se dezvoltă programe de subvenție ce au în vedere încurajarea energiei verzi, regenerabile.

 

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii