FacebookTwitterLinkedIn

Adrian Oroș, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a declarat joi că seceta din acest an a afectat 34.647 de fermieri care dețin 1,168 milioane de hectare cu culturi înființate în toamna anului 2019. Aceștia au înregistrat pierderi masive, relatează Agerpres.

La începutul lunii septembrie, producătorii agricoli vor primi despăgubiri pentru daunele provocate de secetă.

“S-a finalizat sinteza rapoartelor operate de cei care au activat în comisiile pentru situaţii de urgenţă şi astăzi putem să avem o cifră oficială. Au fost afectaţi un număr de 34.647 de fermieri, suprafaţa afectată este de 1.168.000 hectare cu culturi înfiinţate în toamna anului trecut. S-a definitivat la nivelul ministerului proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea acestei scheme de ajutor şi a fost pre-notificat la Comisia Europeană. Au fost luate în considerare prevederile orientărilor UE privind ajutoarele de stat în sectorul agricol şi forestier şi în zone rurale şi aşteptăm ca să fie prinse în rectificarea de buget şi să facem plăţile la începutul lunii septembrie”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

Pentru a fi despăgubiți, producătorii agricoli trebuie să depună cereri de solicitare la APIA, începând din 14 august. Cuantumul plăţilor la hectar stabilit pentru grâu este de 925 lei, la secară tot 925 de lei, triticale – 805 lei, orz – 912 lei, orzoaică – 951 lei, ovăz – 772 lei şi rapiţă – 1.002 lei. Ministrul Agriculturii a menționat că peste 70% din suprafaţa afectată de secetă a fost cultivată cu grâu, conform Agerpres. Suma totală alocată de la stat pentru plata despăgubirilor este de 1,15 miliarde de lei.