FacebookTwitterLinkedIn

Cu Universitatea Craiova sub administrare judiciară şi cu zeci de hectare de teren pentru care nu găseşte cumpărători, Adrian Mititelu aşteaptă vremuri mai bune.

Criza din ultimii ani i-a golit conturile. Cu toate acestea, rămâne consecvent investiţiilor în imobiliare. Aşezat confortabil la volanul limuzinei sale de lux, marca Mercedes, în valoare de aproximativ 100.000 de euro, Adrian Mititelu opreşte în faţa Universităţii din Craiova. Din spatele celebrilor ochelari fumurii, de care nu se desparte niciodată, ne invită să ne urcăm la bordul bolidului şi demarează în trombă pe străzile capitalei din Bănie.

Ne îndreptăm spre zona de vest a oraşului, acolo unde finanţatorul echipei Universitatea Craiova a investit sume importante de bani în terenuri, şi pentru care acum cu greu mai găseşte cumpărători. „Am 80 de hectare de teren intravilan, în Craiova“, mărturiseşte Adrian Mititelu. Le-a cumpărat în vremurile bune ale pieţei imobiliare, când preţurile creşteau spectaculos, iar cumpărătorii „se băteau“ pentru fiecare metru pătrat de pământ.

Zilnic primea câte două-trei telefoane din partea companiilor care doreau să achiziţioneze teren. Acum rar îl mai sună cineva. Cumpărătorii sunt puţini, iar preţurile pe care le oferă sunt mult prea mici, în opinia finanţatorului oltean. Ultima vânzare semnificativă de ordinul milioanelor de euro a făcut-o în urmă cu doi ani. În rest au fost „mărunţişuri de câteva sute de mii de euro“, cum le numeşte el. „Piaţa e moartă. Degeaba vreau eu să vând, dacă ei nu vor să dea preţul“, spune Adrian Mititelu, în timp ce ne arată un teren, situat în apropiere de Electroputere, vândut cu 280 de euro pe metru pătrat.Vorbeşte într-una despre o piaţă în continuare blocată, în care nu e bine să vinzi, dar este foarte bine să cumperi. „Lichidităţi să ai!“, comentează Mititelu, adică exact acelea de care duce mare lipsă acum.

Afacerile i-au mers rău şi anul trecut, în condiţiile în care piaţa imobiliară a fost la fel de îngheţată, iar echipa Universitatea Craiova a avut rezultate slabe.De altfel, chiar a doua zi de dimineaţă pleca să negocieze vânzarea unor jucători. Două luni mai târziu nu mai avea niciun jucător sub contract, iar echipa era desființată. „Clubul mi-a mâncat toţi banii“, recunoaşte Mititelu, care se laudă că a investit 22 de milioane de euro de la preluarea Ştiinţei în urmă cu şase ani. „E pasiunea mea“, spune cu satisfacţie patronul echipei din Bănie, în timp ce maşina încetineşte brusc. Ne aflăm pe Calea Severinul, locul unde Mititelu deţine o suprafaţă de peste 43 de hectare, în mijlocul căreia se află balta Craioviţa. Peste drum, la câteva zeci de metri, se află clădirea SIF Oltenia. Terenul l-a obţinut cumpărând drepturi succesorale, pe care Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) ar fi trebuit să le convertească în acţiuni ale Fondului Proprietatea (FP).

Acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că şi alte persoane au ridicat pretenţii asupra aceleiaşi proprietăţi, iar procesul de restituire a fost blocat până la finalizarea litigiilor. Acesta nu este singurul dosar pe care Mititelu l-a cumpărat (deţine trei astfel de dosare), dar este cel mai important. Este la curent cu evoluţia acţiunilor FP de pe bursă, cu procedurile de despăgubire, dar şi cu preţul la care se face reconversia titlurilor de proprietate. La nici 500 de metri mai încolo, Mititelu indică spre un alt teren, de două hectare, situat pe marginea drumului european care taie oraşul în două. „E un teren de 10 milioane de euro, dar am primit doar cinci“, dezvăluie finanţatorul Ştiinţei, în timp ce trece mai departe.

Tranzacţiile cu terenuri, cele care în anii trecuţi i-au umplut conturile, au îngheţat în ultimii trei ani. Fără lichidităţi, dar cu zeci de hectare de teren intravilan şi drepturi litigioase pentru care aşteaptă despăgubiri în acţiuni FP, Mititelu se luptă acum cu datoriile care ajung la cinci milioane de euro. Are de dat patru milioane de euro la Fisc (în momentul acordării interviului negocia obţinerea unei reeşalonări pe cinci ani) şi încă un milion de euro la bancă, pentru un credit de nevoi personale luat în urmă cu un an.

Criza din ultimii ani l-a dat peste cap. „N-am vrut să vând la preţuri de nimic“, mărturiseşte Adrian Mititelu. Este convins că greul a trecut deja, dar, în acelaşi timp, este la fel de conştient că revenirea pieţei nu va mai aduce creşterile de altă dată. Cu toate acestea, rămâne consecvent investiţiilor în imobiliare. „Terenuri şi case. Nu investesc în altceva“, spune afaceristul, în timp ce trecem pe lângă una din clădirile pe care le deţine în capitala Băniei.Tot în pierdere a mers şi afacerea din media. Mititelu este proprietarul cotidianului regional „Ediţie Specială“, care concurează direct cu „Gazeta de Sud“, publicaţie deţinută de familia Păunescu. Peste câteva minute ajungem la casa finanţatorului oltean. O clădire impozantă pe care a cumpărat-o în urmă cu 12 ani. Ne pregătim pentru şedinţa foto, iar Adrian Mititelu face eforturi să zâmbească. „Dacă n-ar fi fost criza, aş fi fost departe“, spune cu o vizibilă undă de regret.

Vezi care era averea lui Adrian Mititelu în 2010