Cautare
, Contributor

Reinventarea României |
|

Adrian Marin, CEO Generali România: “Perioada curentă va lăsa urme adânci în plan politic, economic și social”

Forbes România a invitat comunitatea de business din România să răspundă la cele mai importante chestiuni ale momentului în cadrul proiectului editorial #reinventarearomaniei.
Adrian Marin

Adrian Marin, CEO Generali România

Oportunitatea pentru România

Adrian Marin: Toți sperăm ca lucrurile să revină la normal cât mai repede, încercăm să facem previziuni cât mai exacte mai ales în domeniile în care fiecare avem o expertiză relevantă și să ne adaptăm în consecință, însă, adevărul este că, la nivel macro, vedem momentan doar câteva piese ale unui puzzle aflat în continuă transformare și care va deveni tot mai evident pe măsură ce pericolul acestei pandemii se va estompa. Odată depășită această amenințare, normalul cu care am fost obișnuiți va arăta cu totul altfel. Întreaga lume și inclusiv România vor dori să fie mult mai bine pregătite în fața șocurilor sanitare de acest tip și a furtunii economice aferente.

Pentru România, noul normal aduce și oportunități și aș puncta doar trei dintre ele, pe care le consider semnificative.

Prima se referă la digitalizare și automatizare. Am demonstrat, constrânși de aceste circumstanțe, că avem o expertiză locală foarte valoroasă și că putem face pași rapizi atât în mediul public, cât și în cel privat, către astfel de soluții care să ne simplifice modul de lucru și care, în același timp, să sporească siguranța oamenilor. Această tendință, pe termen mediu și lung, se va transforma într-un avantaj competitiv pentru toți actorii economiei românești.

A doua este determinată de o gestionare mai eficientă a resurselor, fie că vorbim de resurse materiale, financiare sau umane. Preconizez că vom învăța să obținem mai mult cu resurse mai puține și să punem randamentul unei inițiative pe primul loc. Dacă în acest context vom insera capacitatea antreprenorilor români de a se reinventa și de a dezvolta noi nișe de business, rezultatele ar putea fi considerabile.

A treia pe care o identific este capacitatea țării noastre de deveni o țintă și mai vizibilă pentru investiții. Perioada curentă va lăsa urme adânci în plan politic, economic și social. Prin urmare, nevoia de a asigura lanțuri de producție mai eficiente, mai stabile și mai apropiate geografic ar putea fi în beneficiul țării noastre. Acest element depinde însă de măsuri fiscale și administrative care să favorizeze atragerea unor astfel de investiții.

Domenii ce trebuie reformate

Adrian Marin: Reformarea și implicit adaptarea la noul normal se va produce în mod natural în toate domeniile. Putem fi însă proactivi cu reforme adecvate țintite pe domenii cheie sau investiții pentru dezvoltare în altele cu potențial de dezvoltare.

O reformă rapidă se va produce probabil în sistemul de sănătate, atât public, cât și privat pentru că am apreciat împreuna importanța unor servicii medicale performante și nevoia de a excela din punct de vedere al know-how-ului de specialitate. Acest lucru este aplicabil nu doar în prima linie care se luptă cu pandemia ci în toate celelalte ramuri ale medicinei pentru a putea asigura servicii pentru o gama cât mai largă de afecțiuni, cu resurse suficiente și în condiții de siguranță optime, indiferent de contextul epidemiologic extern.

O abordare similară am putea întâlni și în educație, învățând dintr-o lecție importantă a acestei perioade și anume că există instrumente ce pot elimina factorul distanță din calea accesului la educație. Nu va fi ușor de găsit soluții general aplicabile, dar este un bun punct de pornire.

De asemenea, se va produce o sedimentare mai clară între industriile esențiale și cele mai puțin esențiale, primele având capacitatea să atragă, în perioada următoare, atât sprijinul investitorilor, cât și pe cel al guvernelor.

În alte arii, economia inevitabil se va dezmorți. Este în natura umană ca angajații și antreprenorii să se reinventeze și să se adapteze, iar compania noastră este pregătită să fie lângă ei, să îi susținem să transforme această situație nefastă într-una favorabilă.

Măsuri urgente pentru relansare

Adrian Marin: Cea mai pregnantă reformă va fi necesară în mediul de business pentru a facilita o redresare rapidă a economiei și, pe de altă parte, de a-i conferi robustețea necesară pentru a face față mai ușor perioadelor de criză, indiferent de cauza lor. Vorbim în primă fază de stimulente fiscale și măsuri de finanțare adecvate pentru a reda capacitatea firmelor și antreprenorilor de a crea locuri de muncă și de a reintra în circuitul economic. Odată combătut pericolul șomajului pe scară largă și al lipsei de venituri, orientarea ar trebui să meargă către reglementări de natură să stimuleze economisirea, garantarea investițiilor în domenii esențiale și protejarea veniturilor. Am fost împreună martorii importanței lichidităților și a rezervelor financiare în această perioadă, realizând că business-urile prudente au fost mult mai rezistente. În industria de asigurări, în care Generali România activează, sunt multe lecții învățate de-a lungul anilor despre ce înseamnă un nivel tolerabil de risc, o politică investițională prudentă, cât și despre o abordare a business-ului pe termen lung care ar putea servi ca sursă de inspirație pentru cei interesați.

Revenirea domeniului

Adrian Marin: Mai întâi subliniez rolul esențial pe care îl au asigurările în timpul perioadelor de criză. În primul rând, pandemia nu a făcut să dispară celelalte riscuri de la catastrofe naturale, până la afecțiuni de sănătate sau pierderile de venituri. De aceea, asigurările vor continua să fie un sprijin pentru oameni și pentru business-uri, chiar și în condiții atipice.

Însă, industria asigurărilor este dependentă, la rândul său, de evoluția economiei în ansamblul de finanțările acordate și de investițiile efectuate. Avem cu toții speranțe că impactul sanitar va fi depășit în curând, dar cel economic este posibil să continue pentru o bună perioadă de timp. Așadar, este dificil de estimat când lucrurile vor reintra pe făgașul normal.

Pe de altă parte, vedem deja noi reguli ale jocului și în industria de asigurări. În primul rând am reușit să ne susținem clienții ca și până acum. Am învățat foarte repede cum să lucrăm la distanță, atât între noi, cât și cu clienții și cu partenerii noștri și să interacționăm cu clienții prin instrumente digitale. Este un pas mare pe care l-am făcut atât din punct de vedere al mentalității, cât și al resurselor tehnice necesare, cu efecte permanente asupra modului nostru de lucru.

De asemenea, în ceea ce privește serviciile oferite în condițiile actuale, Generali România a lansat un produs de asigurare de sănătate de grup, dedicat exclusiv Covid-19, care sprijină companiile să ofere o mai bună protecție echipelor lor, în contextul în care fiecare zi este o nouă provocare. Închei prin a spune că este obligația noastră, ca specialiști în risc, să facem tot ce ne stă în putință pentru a proteja oamenii și a susține business-urile, într-un context social și economic ale cărui consecințe nu sunt încă pe deplin vizibile.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii