FacebookTwitterLinkedIn

Adrian Enache, Fondator OmniPerform

Oportunitatea pentru România

Adrian Enache: Cred că România se află într-o situație excelentă pentru a deveni un pol de influență atât la nivel de IT, cât și să își ocupe locul bine-meritat în Europa și anume în topul țărilor pentru anumite industrii și nișe.

În timpul pandemiei, dar și post-pandemie, o strategie complexă care să asigure digitalizarea, infrastructura, un sistem de sănătate bine-pus la punct și inovație în educație pentru a ne asigura că viitoarele generații vor avea acces la capital de lucru și investiții, un lucru care ne-a lipsit destul de mult în ultimele două decenii. Și care ne-a și făcut să stagnăm pe alocuri în unele domenii.

Cu o astfel de strategie, ne-am putea concentra să punem România pe harta inovării și să ne asigurăm că apariția unicornilor ar fi complet replicabilă și posibilitatea ca mult mai mulți astfel de jucători să plece de aici sau chiar să disrupă/schimbe drastic industria în care activează chiar de aici din țară la nivel global.

Domenii ce trebuie reformate

Adrian Enache: Cumva, sunt sigur că aceleași domenii/industrii sunt văzute în ochii tuturor:

Digitalizarea tuturor serviciilor oferite cetățenilor – construcția unui sistem care aliniază fără fricțiune sistemele și autoritățile, încât toți cetățenii să resimtă că sunt ajutați de stat și nu blocați în a-și face până și banala datorie de a depune declarații sau chiar de a plăti taxe. Știm că există câteva aplicații, însă în continuare rămâne de neînțeles de ce preferăm să avem un aparat greoi, care nu reacționează cum trebuie. Dacă ar fi să o traducem în termeni de business, statul să acționeze și să comunice omnichannel.

Al doilea pilon care se dovedește de o importanță crucială îl reprezintă educația – care necesită o reformă radicală și să pună accentul pe practică și pe experiența oamenilor de business care au construit companii și care lucrează cu integritate pentru a avea succes.

O reformă solidă au nevoie și producția și agricultura, care au dovedit că România poate deveni chiar prima țară din Europa pentru multe dintre produse și care să ajungă direct la produsul finit, nu doar să devină un furnizor de materie brută/primă pentru alte țări.

Dacă ne-am concentra pe dezvoltarea domeniilor de investiții, atât pe termen scurt, cât și lung, să construim proiecte care să asigure viitorul tinerilor și copiilor din ziua de astăzi, atunci cu siguranță am lăsa o moștenire de lăudat viitoarelor generații. În acest moment este neclar de ce împrumutăm viitoarele generații, iar investițiile sunt deprioritizate.

Poate chiar un sistem în parteneriat public-privat, cu oamenii potriviți implicați care să confere experiență în investiții care pot aduce un plus de valoare viitorului României.

Șocul acestei pandemii care a dovedit că avem un personal medical extraordinar, dar care se luptă într-un sistem incompetent și pe alocuri chiar construit pentru a face rău celor competenți sau celor ce pot pune umărul la construcția acestuia. Deci o reformă a sistemului medical pentru a ne asigura că rămân doar cei competenți pe fiecare nivel decizional, dar și execuțional.

De asemenea, situația actuală a dovedit că statul nu este pregătit să aibă grijă de cei slabi, de cei defavorizați, de cei cu handicapuri, de cei cu probleme. Programele de asistență socială și de îngrijire a celor ce nu se pot ajuta singuri ar trebui să fie un principal subiect.

Dar pentru a pune România pe hartă într-un mod plăcut, reconstrucția urgentă a turismului și să învățăm de la cei mai buni cum să o facem. Industria turismului și ospitalității reconstruită ar putea face, de asemenea, minuni pentru această țară și viitorul ei.

Cred că este momentul ca autoritățile să se asigure că se concentrează în ordinea priorităților, de la cei slabi la micii întreprinzători, către antreprenori. Acest lucru va furniza cu siguranță consumul necesar apreciat de corporații și marii jucători globali.

Măsuri urgente pentru relansare

Adrian Enache: Facilitarea accesului la capital de lucru și de investiții a fost un mit și consider că IMM Invest a reușit să blocheze băncile să aloce aceste sume către companiile deja bancabile.

Sau în unele cazuri, chiar să suspende finanțările deja existente în așteptarea IMM Invest.

În continuare este evidentă situația că vor primi aceste sume fix companiile care le puteau obține deja de la bănci.

Măsurile urgente ar fi:

  1. Împrumuturile pentru capital de lucru și investiții să fie setate într-un mediu de parteneriat public-privat: automatizarea analizei datelor despre companii ar putea crește viteza de reacție a băncilor, dar și a fondului de garantare de zeci de ori
  2. Construcția unui parteneriat public-privat în domeniul investițiilor pentru a asigura obiectivitate și rezultate pe termen mediu și lung a investițiilor cu experți în domeniile lor
  3. Rezolvarea problemelor de infrastructură, atât fizic, cât și digitală
  4. Digitalizare pentru creșterea transparenței și obiectivității în deciziile fiscale, ANAF. Acest lucru ar duce la creșterea veniturilor și la încurajarea utilizării metodelor de plată digitale
  5. Asigurarea serviciilor necesare antreprenorilor, producătorilor, turismului, educației – situație care va crește consumului și va genera și o creștere a cifrei de afaceri a corporațiilor.
  6. Dezvoltarea unui sistem/framework de lucru care să confirme și să asigure absorbția de fonduri destinate relansării economiei, atât ca fonduri europene cât și alte oportunități de fonduri
  7. Dezvoltarea unui sistem de atragere a investitorilor importanți către România
  8. Implementarea unui sistem de creștere a calității industriei ospitaliere și a turismului
  9. Reformarea sistemului public/ aparatului de stat
  10. Eliminarea taxelor pentru veniturile minime

Revenirea domeniului

Adrian Enache: Fiind într-un domeniu ”digital”, activitatea a fost afectată mai puțin decât majoritatea industriilor.

Suntem într-o situație de creștere de aproximativ 100%, iar pandemia ne-a făcut să ne reorganizăm pentru a livra și mai eficient.

Credem că în industria de transformare digitală și de comunicare regulile se vor schimba pentru cei ce pot dovedi că în focus este fiecare potențial client.

Dacă până acum companiile din industrie ofereau servicii care construiau un funnel în care enervau în medie 98% din consumatori pentru a câștiga 2% din ei, acest lucru va dispărea pas cu pas. Este din ce în ce mai clar că digitalizarea clienților poate începe doar prin propria digitalizare: a comunicării și a industriei de advertising.

Până în 2020 planurile de digitalizare erau subiecte abordare meeting-uri, dar totdeauna dispăreau din orizontul executivilor și a board-urilor de conducere din motive operaționale, comerciale și alte priorități pe o perioadă de creștere accelerată a consumului.

Acum, indiferent de industrie sau brand, acest șoc global al consumului a dus digitalizarea pe primul loc în agenda executivilor. Și acest lucru poate doar să ne bucure.