FacebookTwitterLinkedIn

Adrian Dragomir, fondator Termene.ro

Evoluția companiei într-un cuvânt

”Construcție” este cuvântul care a caracterizat anul 2020, în opinia mea. 

În ceea ce privește bilanțul afacerii Termene.ro, suntem în creștere în raport cu estimările de la debutul pandemiei. Spre exemplu, în timpul verii și la începutul toamnei am reușit o creștere a vânzărilor cu 40% față de anul trecut.

Impactul inițial al pandemiei asupra industriei a fost negativ, iar ulterior companiile au început să înțeleagă că este vital să își verifice partenerii și să îi monitorizeze în această perioadă. Antreprenorii și managerii din România au devenit tot mai preocupați de capacitatea de plată și riscul de insolvență pentru toți clienții și furnizorii actuali, dar și pentru cei pe care îi prospectează. Numărul verificărilor în rândul firmelor s-a dublat în contextul pandemiei. Trendul a fost ascendent începând cu luna martie, ritm care se va menține în următorul an în condițiile în care crește riscul de insolvență al firmelor din România.

De asemenea, creșterea înregistrată de compania Termene.ro în ultimul an a fost bazată, în principal, pe schimbarea strategiei de vânzări, stabilizarea afacerii pe zona de retenție (clienții atrași anii anteriori au continuat colaborarea și în 2020) și pe atragerea de clienți noi din zona enterprise.

Cele mai importante lecții 

Lecția de business numărul unu pe care am învățat-o în acest an a fost ca totul se învârte în jurul oamenilor indiferent de sisteme de business, de strategii de afaceri sau de cash flow. Totul se reduce la oameni. La nivel personal, a fost anul în care mi-am conștientizat punctele punctele slabe din punct de vedere profesional și am ales să deleg aceste puncte către oameni mult mai competenți decât mine.

Prestația autorităților

Ca antreprenor, am văzut o măsură bună, și anume amânarea plății taxelor la stat. Din perspectiva finanțărilor și a granturilor guvernamentale, au fost multe proiecte începute, însă care nu au fost implementate la timp. Să nu uităm că o proporție covârșitoare – 78% dintre managerii și antreprenorii români – consideră că principala oportunitate a firmelor sunt fondurile europene, potrivit unui studiu Termene.ro. Finanțarea a devenit tot mai importantă în ierarhia nevoilor antreprenorilor români în contextul crizei generate de COVID-19. 

Strategia de business pentru 2021

Principalele priorități ale strategiei de business pentru Termene.ro în 2021 vor fi, în primul rând, dezvoltarea de servicii noi și, în al doilea rând, segmentarea companiei pe divizii de business. De asemenea, ne propunem atragerea unui număr de peste 100.000 de companii noi care să folosească platforma noastră.

Provocări în 2021

În opinia mea, cea mai mare provocare la nivel mondial din anul 2021 va fi revenirea la normalitate în urma vaccinării. Vom avea un an hibrid din a doua jumătate a lui 2021, numărul de cazuri Covid-19 va scădea foarte mult și vom traversa o perioadă de revenire la normalitate care va avea, de asemenea, provocările ei.