FacebookTwitterLinkedIn

Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

Predictibilitate. 2021 a fost un an în care mediul de business a fost mai atent la predictibilitatea afacerilor: pe scurt, antreprenorii și managerii din România au devenit tot mai preocupați de capacitatea de plată și de riscul de insolvență pentru toți clienții și furnizorii actuali, dar și pentru cei pe care îi prospectează. Pentru că afacerile lor sa fie mai predictibile, antreprenorii români au fost mai preocupați să-și dezvolte cei trei piloni principali ai unei afaceri: Cash, Creștere anticipată (“nu vrem să creștem necontrolat și nici imprevizibil”) și Stabilitatea clienților, furnizorilor și a angajaților.

Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). 

După experiența din 2020, pandemia nu ne-a îngrijorat foarte tare din punct de vedere al dezvoltării business-ului. Asta pentru că discutăm zilnic cu 1.500-2.000 de companii din România și astfel avem un feedback ”în timp real” din piață. De la lună la lună companiile erau mai pregătite pentru scenariile negative generate de criza covid și asta s-a văzut în rata de retenție a clienților noștri care a fost anul acesta cea mai bună istoric (90%).

Care sunt rezultatele activității Termene.ro, comparativ cu estimările de la început anului?

Pentru 2020 ne-am propus stabilitate și să punem la punct mai multe proceduri și procese în companie. În ultimii ani am crescut accelerat și frica noastră a fost să nu ajungem în situația în care creștem, dar să nu înțelegem foarte bine de ce. Încheiem anul 2021 cu o creștere de 40%, procent care este aproape de ce ne-am propus. Mai important, ne-am propus în acest an să ne concentrăm atenția pe portofoliul de clienți existenți și am reușit acest lucru, avem o valoare de retenție de 102%. Asta înseamnă că, deși am pierdut 10% din clienții facturați în 2020, cei 90% care au prelungit colaborarea cu noi au ales să lărgească și spectrul colaborării și au adăugat servicii în plus.

Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021? 

Ca antreprenor, faptul că am reușit să ies din operaționalul de zi cu zi este pentru mine cea mai mare satisfacție. Am reușit, astfel, să mă ocup de ceea ce îmi place foarte mult, consultanță de business pentru alte companii antreprenoriale. Dacă în 2020 alocam 14-18 ore zilnic pentru operațional, astăzi am scăzut la 5-8 ore pe săptămână.

Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

Mediul de afaceri românesc este foarte bine pregătit. Sunt tare mândru de antreprenoriatul și fondatorii din România pentru că reușesc de fiecare dată să se adapteze rapid la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Deși măsurile luate de stat pentru a susține mediul de afaceri în criza COVID au fost limitate, companiile au reușit să se mențină pe linia de plutire și chiar să crească. Mă aștept ca anul 2021 să fie cel mai bun din ultimii 30 de ani din punct de vedere al cifrei de afaceri și al profitabilității.

Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021? Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?

Partea bună este că nu am avut foarte mari schimbări legislative, nu au mai fost modificate regulile jocului peste noapte, intempestiv și asta a adus un pic de predictibilitate pentru mediul de afaceri.  Pentru 2022, așteptăm mai multe măsuri concrete care să vină în sprijinul antreprenorilor. Vrem un stat care să fie alături de noi, să ne fie partener predictibil, mentor, investitor, încasator de taxe și impozite, alături de care să construim un mediu de afaceri competitiv.

Mi-aș dori ca modificările codului fiscal anunțate prin PNRR să fie comunicate din timp, pentru că au un impact direct asupra mediului de business local.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

Criza de materiale de construcții care se simte din ce în ce mai mult (inclusiv în calitatea produselor) și sănătatea mentală a oamenilor. Starea de bine a angajaților reprezintă un subiect foarte puțin discutat în prezent, dar consecințele vor fi foarte mari pe termen mediu și lung. Pandemia a adus foarte multă anxietate, afacerile au devenit impredictibile, partenerii de afaceri au devenit la fel, impredictibili, și toată această nesiguranță își spune cuvântul asupra deciziilor pe care le luăm zi de zi, ca antreprenori.