FacebookTwitterLinkedIn

În martie ar fi trebuit să fim la Abu-Dhabi, în aprilie – la Paris, de Paște – la mare. Am anulat cuminți, dar de rezervarea pentru luna iulie… nu s-a atins încă nimeni. Pentru că sper că totul va fi bine și vom putea călători în siguranță.

Am ales o destinație mai puțin obișnuită: Muntenegru. M-a fascinat încă de pe vremea când Daniel Craig își savura în tren șampania îndreptându-se către micul stat balcanic, în rolul lui Bond din Casino Royale. Bine, apoi am aflat că, de fapt, imaginile fuseseră filmate în Cehia, dar nu mai contează, căci aveam să descopăr o destinație extrem de ofertantă, care m-a bântuit de atunci și până acum. Așa că am apăsat pe „Rezervă”.

Primele imagini care m-au vrăjit nu aveau prea multe în comun cu ceea ce văzusem în film: apele turcoaz ale golfului Kotor, priveliști spectaculoase cu munți impunători – cele mai mari canioane din lume, porturi elegante, cetăți istorice, orășele cochete, dar și câteva instantanee ale unor preparate tradiționale. E genul meu de vacanță ideală, în care descoperi și te simți în largul tău (da, nu rezist prea mult într-un resort all-inclusive).

Ador combinația munte-mare, pe care o poți experimenta cel mai bine în Muntenegru. Sigur, nu intenționez să escaladez stânci, dar îmi place să le văd împreună. Plajele din Muntenegru sunt printre cele mai frumoase din Europa: Jaz, Budva, Slovenska Plaza, Saint Nikola, Kamenovo, Queen’s Beach, Sveti Stefan, Petrovac sau plaja Bečići. Copiii și-au pregătit deja găletușa și lopățelele. Documentarea mea – pentru că niciodată nu mă duc undeva fără să nu știu cât mai multe detalii – a continuat cu orașul Kotor, aflat în patrimoniul UNESCO, care aduce un pic cu Veneția (nu întâmplător, confirmă istoria locului). Mă și văd luând masa la unul dintre restaurantele de pe malul apei, savurând o „Buzara” (fructe de mare în vin alb) și cremă de lapte „Pivski Kajmak” la desert.

Mașina pare a fi de la distanță cel mai viabil mijloc de transport, ceea ce înseamnă că n-ar fi o problema distanța dintre Kotor și Budva – denumită și „Miami-ul Muntenegrean” – sau peninsula Sveti Stefan transformată în stațiune de lux, unde ai toate șansele să te întâlnești cu vreo celebritate de talie mondială, plimbându-se nestingherită pe străduțele înguste, printre căsuțele perfect conservate. Ghidurile on-line îmi arată că obiectivele turistice mi-ar ajunge pentru alte câteva vacanțe în Muntenegru.

În fine. Nu știu alții cum sunt, dar eu sunt gata să mă apuc de bagaje. Am un „feeling” că nu m-am agitat degeaba și că voi putea pleca în vacanță, să mai uit puțin de perioada asta tumultuoasă pe care o traversăm. Ceea ce vă doresc și vouă!