FacebookTwitterLinkedIn

Discuția despre admiterea României în spațiul Schengen a revenit pe masa autorităților în contextul pandemiei de Covid-19. Ținând seama de noile reguli stabilite de UE, multe state își vor redeschide granițele în încercarea de a readuce la viață turismul.

Dragoș Tudorache, europarlamentar al grupului Renew, a declarat pentru Euronews că, în prezent, statele memebre Schengen trăiesc experiența pe care Bulgaria, Croația și România au avut-o în ultimii 13 ani, conform Digi 24.

Acesta a mai precizat că starea actuală impusă de pandemie a oferit membrilor Schengen un exemplu din realitatea dură pe care o suportă statele non-Schengen.

În prezent, relaxarea restricțiilor de circulație între state evoluează într-un ritm destul de lent. Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene, declară “Nu este loc de discriminare. Fiecare măsură trebuie bazată pe orientările noastre și să nu fie discriminatorie”.

România și Bulgaria au intrat în Uniunea Europeană în 2007. Îngrijorarea cu privire la statul de drept a afectat progresul de aderare al acestor țări la Spațiul Schengen. În timp ce Parlamentul European și Comisia Europeană consideră că România, Bulgaria și Croația sunt, tehnic, pregătite să se alăture statelor membre Schengen, unele state, precum Franța și Olanda refuză să le accepte.