FacebookTwitterLinkedIn

Este prima lună de viață a Asociației „Blondie“. Are atâta suflet această inițiativă a Adelinei Toncean – femeia care se luptă de ani de zile pentru drepturile copiilor bolnavi și singuri în spitale – apărută firesc, după ce Cristi a plecat în cer, că nu are nevoie decât de susținerea oamenilor. Asociația are o poveste cum rar auzim, un om bun și puternic care o conduce și un obiectiv care atinge orice suflet – ca orice copil, indiferent de situația materială sau socială trebuie să primească cel mai bun tratament pentru dezvoltare intelectuală, emoțională și fizică. „Lupta mea personală este legată de copiii grav bolnavi singuri. Exact categoria asta de copii. Pentru că dacă există atâta bine într-un copil care nu trece criteriile superficiale pe care le dorim noi de la viață, poate că e bine să ne uităm și înspre el. Pentru că uite câte a schimbat un copil ca el. Cristi a schimbat și va schimba viețile multor copii și sper că va schimba și percepții. E drumul lung, deocamdată nu s-au schimbat prea multe. Dar eu cred că vom reuși“, spune Adelina.

După multe proiecte dedicate copiilor cu afecțiuni medicale grave, fiind parte din echipa ONG-ului Inima Copiilor, Adelina și-a urmat visul și a înființat asociația, având în minte cuvintele micului ei blond: „.Împarte pentru o altă parte care se împarte în altă parte“. Și așa face. Împarte iubire, împarte expertiză, împarte idei de proiecte care vor ajuta copii născuți la fel ca băiețelul blond, dar care au o șansă la viață dacă sunt tratați în primele săptămâni de viață.

A început cu proiectul „Niciun copil singur în spital“, care acum se derulează doar la Spitalul Marie Curie din Capitală, însă, cu timpul, va fi implementat și în țară. „Trebuie să conștientizăm că acești copii sunt și ei oameni, că oamenii se fac bine atunci când emoțional se simt în siguranță și că nu se fac bine când nu se simt în siguranță. Statistic, am observat că un copil singur stă în spital de cel puțin două ori mai mult decât cel care are pe cineva lângă el! Așa că am cerut ajutor de la oameni și am creat programul de voluntariat pentru copiii singuri în spitale. L-am implementat deja în Marie Curie și e minunat. Fiecare voluntar vine două ore pe săptămână și ține în brațe, hrănește și oferă iubire unui copil singur. Înainte de a-i accepta în program, voluntarii primesc două zile de training, unde învață reguli de igienă, de etică, dar și reguli de manevrare a copilului fără a-l afecta în vreun fel. Avem voluntari tineri și foarte tineri, liceeni, până la buncii care fie nu au nepoți în țară, fie vor să dea și altora din dragostea lor“, povestește Adelina.

Un alt proiect ambițios al asociației este „Certificat de viață“. „L-am numit așa pentru că este vorba despre o aplicație care ne ajută să identificăm la timp cazurile de copii care au nevoie de ajutor urgent. Sunt copii care se nasc cu probleme medicale și sunt abandonați înainte de a avea un certificat de naștere. În momentul acela suntem contracronometru în salvarea vieții lui. Pe de o parte are nevoie de diagnostic corect și tratament, pe de altă parte are nevoie de o identitate. 11 instituții trebuie să lucreze între ele pentru ca acel copil să aibă identitate și să fie tratat corect. Dar el nu are timp. Și am implementat în toate maternitățile din București și din jurul Bucureștiului, 24 la număr, o aplicație care permite medicului care se confruntă cu un asemenea caz să trimită în timp real detaliile cazului și datele pe care le are la momentul respectiv și să se consulte cu medicii din Marie Curie – unitatea care primește toate cazurile cu probleme și care, în curând, își va mări capacitatea cu încă 9 paturi – pentru a face tot ce este posibil pentru copilul respectiv. Este un proiect pilot, cu multă cazuistică,
ce ne va ajuta apoi să multiplicăm modelul
și să includem și maternități din țară. Practic, am pus legislația într-o aplicație ușor de utilizat“, explică Adelina! „Certificat de viață“ este despre a lucra împreună și despre a salva vieți.

Pe lângă aceste proiecte, care sunt deja în derulare, Adelina își dorește să ajungă și la cauza acestor probleme de sănătate și să ducă o caravană în mediul rural, cu medici voluntari, care să monitorizeze sarcinile femeilor din medii defavorizate. „Pentru că dacă ajung în maternități, e deja cam târziu. Sâmburele problemei este în perioada intrauterină, iar o monitorizare corectă a sarcinii este un pas înainte spre scăderea numărului de copii care se nasc cu malformații sau boli grave“.

Iar inima asociației va fi Centrul pentru copiii cu afecțiuni grave, un loc special pentru care Adelina s-a zbătut și a găsit, cu ajutorul Primăriei, un „acoperiș“. Aici vor veni și vor locui copiii care nu mai sunt dependenți de tratamentele din spital, dar care au, în continuare, nevoi speciale pe care părinții nu le pot îndeplini. În centru, copiii vor merge și la grădiniță, vor avea jucării și se vor simți ca acasă.

Pentru că, nu-i așa, doar împărțind iubire și susținere acolo unde chiar este nevoie de ele, putem să facem cu adevărat bine.