FacebookTwitterLinkedIn

Robert Redford s-a născut la 18 august 1936, la Santa Monica, California, SUA, într-o familie cu descendenţi britanici.

A urmat școala Van Nuys din Los Angeles, California, pe care a absolvit-o în 1954, apoi a primit o bursă de baseball la Universitatea din Colorado, unde a fost membru al Frăției Sigma Kappa.

În perioada studenţiei a lucrat la celebrul restaurant „The Sink”, perioadă în care va pierde bursa din cauza consumului excesiv de alcool, venit, probabil, ca urmare a suferinţei pe care i-a provocat-o pierderea mamei sale, notează Rador.

Debutul pe Broadway al lui Redford a fost un mic rol în „Tall Story” (1959), urmat de „The Highest Tree” (1959) și „Sunday in New York” (1961).
Succesul l-a obținut în rolul soțului lui Elizabeth Ashley în „Barefoot in the Park” (Desculț în parc) (1963).

După succesul pe Broadway, a fost distribuit în roluri mai mari în filme. În „Inside Daisy Clover” (1965) el a jucat un star de cinema bisexual, iar în 1966 joacă pentru prima dată cu Jane Fonda în „The Chase”. Fonda și Redford au apărut din nou în versiunea pentru marele ecran a spectacolului „Desculț în parc” (1967), apoi în 1979 în „The Electric Horseman” (Călărețul electric).

În 1980, pentru fimul „Ordinary People”, Robert Redford a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor. În 2020, a obținut Premiul Oscar pentru întreaga carieră.

În 2018, Robert Redford a anunţat încheierea carierei sale în arta interpretativă, după şase decenii marcate de numeroase filme care au devenit pelicule clasice ale celei de-a şaptea arte.