FacebookTwitterLinkedIn

Decizia a fost enunțată de președintele Comisiei, deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu, după audierile în comisie a membrilor CNA Narcisa Iorga, a președintelui Laura Georgescu, Monica Gubernat, Valentin Jucan și Lorand Turos, desfășurate timp de aproape două ore, miercuri, 30 octombrie, cu începere de la ora 10:00.

„Sunt convins că toate aceste probleme vor face parte din raportul instituției dumneavoastră, dar pentru că noi trebuie să răspundem tuturor acestor persoane juridice pe marginea acestor doleanțe adresate Comisiei, ne trebuie punctul dumneavoastră de vedere scris”, a spus deputatul Sorinel Știrbu la finalul audierii. Adresându-se direct Laurei Georgescu, deputatul a mai remarcat faptul că „în ultima vreme în spațiul public, mai multe instituții media reclamă neînțelegeri care se întâmplă în instituția pe care o conduceți”.

Audierea a fost dictată după spusele parlamentarilor prezenți la ședință de mai multe plângeri primite la Comisie: din partea Antena 3 – care a acuzat presiunile autorității asupra independenței sale editoriale în cazurile în care relatează activitatea justiției și a Parchetului, Realitatea TV care a acuzat CNA că nu a pus în aplicare interdicția obținută în instanță împotriva România TV de a folosi sigla și marca RTV, din partea PPDD pe tema interzicerii emisiei DDTV printr-o adresă trimisă de președintele CNA, Laura Gerogescu, către compania care ridică semnalul televiziunii la satelit.

De asemenea Laura Georgescu a mai fost acuzată printre altele de o presupusă antepronunțare în cazul ridicării licenței Radio Guerrilla.

Laura Georgescu a respins acuzațiile care i se aduc sau nu a răspuns la unele întrebări, în special cea referitoare la intervenția în cazul opririi emisiei DDTV, pentru motivul că a retransmis ilegal televiziunea OTV. La această întrebare a răspuns un alt membru al CNA, Valentin Jucan, care a spus că nu există temei legal pentru o astfel de acțiune a președintelui CNA.

Laura Georgescu și-a motivat tăcerea prin faptul că în acest caz a fost deschisă o cercetare penală împotriva sa și că va răspunde în fața procurorilor și a instanței.

Deși unele televiziuni acuză CNA că este folosit politic, atât Laura Georgescu, cât și colega sa Narcisa Iorga au acuzat la rândul lor presiunile politice care se fac la nivelul instituției de reglementare în audiovizual. Narcisa Iorga a declarat că va depune în scris la Comisie o listă cu nume de politicieni care fac presiuni asupra sa sau a instituției.

Potrivit legii, CNA este o instituție autonomă și independentă, garant al interesului public în audiovizual care se supune controlului Parlamentului. Spre deosebire de alte instituții aflate sub control parlamentar, instituția tutelară nu poate decide demiterea Consiliului sau a Președintelui CNA, chiar dacă respinge raportul de activitate al instituției.