FacebookTwitterLinkedIn

În ședința din 2 octombrie, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, care prevede suspendarea licențelor audiovizuale în cazul societăților comerciale care intră în procedură de insolvență. Ordonanța a fost publicată la 4 octombrie în Monitorul Oficial al României, nr. 620.

ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere consideră că articolul de lege menționat „intră în flagrantă contradicție cu articolul 30, alin 2 din Constituția României care precizează că „nicio publicație nu poate fi suprimată”, punând astfel în pericol dreptul constituțional la liberă exprimare; Sabotează atribuțiile instituționale ale Consiliului Național al Audiovizualui (CNA), instituție care, prin lege, este “autoritate unică de reglementare în domeniul politicilor media audiovizuale” (Art.10, alin 2 din legea 504/2002 a audiovizualului); Intră în contradicție și cu alte prevederi din legea audiovizualului care definesc condițiile în care licența audiovizuală poate fi retrasă.

Conform legii audiovizualului, CNA este singura instituție care poate elibera sau retrage licențe audiovizuale. Suspendarea licențelor nu există în legea audiovizualului;  Este discriminatoriu, fiind dedicat exclusiv mediului audiovizual, deși există și alte sectoare ale economiei care funcționează pe baza unor licențe eliberate de autorități publice; A fost adoptat într-o totală lipsă de transparență, fiind introdus în ziua votului, deși proiectul de lege fusese supus dezbaterii publice în urmă cu o lună; Intră în flagrantă contradicție cu însuși scopul procedurii de insolvență, de a ajuta societățile aflate în dificultate să se redreseze”.

ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere cer Parlamentului să respingă acest articol care pune în pericol libertatea presei și dreptul cetățenilor la liberă informare, se mai arată în comunicat.

De asemenea, cele două organizații se vor adresa Comisiei Europene în legătură cu această gravă amenințare la adresa libertății presei comisă de Guvernul României, urmând a fi sesizați Comisarul pentru justiție, drepuri fundamentale și cetățenie, Viviane Reding și Comisarul pentru comunicații, conținut și tehnologie, Neelie Kroes.

Art. 81 (3) din Ordonanța de urgență privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență are următorul text: „În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizională, în sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. În planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi suspuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Comunicatul de presă este semnat de Răzvan Martin din partea ActiveWatch și Antoine Héry din partea RSF.