FacebookTwitterLinkedIn

AFI Europe România a publicat rezultatele financiare obținute pe T4 și în 2016, înregistrând un venit operațional net (NOI) din activele sale generatoare de venit din România de peste 46 de milioane de euro, în creștere cu peste 15,5% față de perioada similară din 2015. În T4 2016, venitul operațional net obținut a fost de 12,5 milioane de euro, reprezentând o creștere de 23% comparativ cu T4 din 2015.

AFI Cotroceni a avut un venit operațional net (NOI) de 33,8 milioane de euro în 2016, înregistrând rezultate cu 10% mai mari față de anul 2015. De la deschiderea centrului comercial, în 2009, venitul operațional net al AFI Cotroceni a crescut cu 46%, care a însoțit majorarea valorii acestui activ până la suma de 140 de milioane de euro.

Tranzacțiile imobiliare din 2016, 850 mil. euro

De notat este că AFI Properties, compania mamă a AFI Europe, a înregistrat, anul trecut, un NOI de 78 de milioane de euro, similar cu cel obținut anul trecut. Cu alte cuvinte, AFI Palace Cotroceni a generat, în 2016, 43,3% din NOI total înregistrat de AFI Properties, companie membră a AFI Group, un grup de trusturi și de fonduri de investiții cu subsidiare active în domenii precum real estate, construcții, infrastructură, industrie și hoteluri.

AFI Europe, subsidiară a AFI Properties, are un portofoliu ce include centre comerciale şi proprietăţi de retail, parcuri de business şi dezvoltări rezidenţiale şi cu utilizare mixtă. AFI Europe operează în România, Cehia, Polonia, Germania, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Letonia.

Revenind la activele din România, țară care, potrivit cifrelor menționate mai sus, are o importanță deosebită în business-ul AFI Properties, merită menționat faptul că AFI Cotroceni este în proces de finalizare a lucrărilor de extindere prin intermediul cărora suprafața închiriabilă totală a centrului comercial va crește cu 6.500 de metri pătrați. Noul spațiu va găzdui în principal brand-ul de fashion Peek&Cloppenburg (P&C), care va deschide un magazin de 5.200 metri pătrați în urma unui contract de închiriere semnat la finalul anului trecut.

Piața terenurilor, dominată de cereri pentru proiecte mixte

Vânzările retailerilor din AFI Cotroceni (cifra de afaceri) au crescut cu peste 9% comparativ cu perioada similară din 2015, generând venituri de aproape 240 de milioane de euro în 2016. Numărul vizitatorilor în centrul comercial a crescut cu 4%, iar rata de ocupare a atins 99% pentru cei 85.000 metri pătrați din suprafața închiriabilă disponibilă (în urma lucrărilor de extindere, suprafața închiriabilă totală va fi de 90.000 mp).

În plus, rezultatele AFI Ploiești continuă să arate creşteri semnificative pentru toţi parametrii. Vânzările retailerilor (cifra de afaceri) s-au apreciat cu 15% în T4 și de-a lungul lui 2016. Venitul operaţional net (NOI) a crescut cu 11% în T4 și cu 6% în 2016, ajungând la 4,5 milioane de euro. Gradul actual de ocupare a centrului comercial din Ploiești este de 99%, rămânând constant. AFI Ploiești a finalizat lucrările de extindere care au inclus deschiderea a două magazine aparținând Deichmann și Starbucks.

“Rezultatele financiare record și creșterea valorii activelor evidențiază profesionalismul echipei AFI și efortul pe care aceasta l-a depus în dezvoltarea noilor proiecte și în gestionarea activelor curente. Vom continua cu aceeași determinare planurile care includ extinderea cu 80.000 de metri pătrați a spațiilor comerciale închiriabile: din AFI Tech Park (în primă fază), proiectul de birouri din Bulevardul Progresului din București care are o suprafață închiriabilă totală de 22.000 metri pătrați și din AFI Brașov care include un centru comercial cu o suprafață închiriabilă de 40.000 metri pătrați și va avea, în primă fază, un spațiu de birouri cu o suprafață închiriabilă de 15.000 metri pătrați. De asemenea, în următoarele săptămâni, ne pregătim să începem lucrările la AFI City, primul nostru proiect rezidențial din România situat pe Bulevardul Bucureștii Noi. Pe lângă aceste aspecte, ne menținem interesul pentru a da curs oportunităților, fie că va fi vorba despre dezvoltarea de noi centre comerciale sau de proiecte centre de birouri”, spune David Hay, CEO al AFI Europe România.

Diaconu, Immochan: ”Nu excludem dezvoltarea de activități noi”

Gradul de ocupare a clădirile de birouri AFI Park, AFI Park 1-5 însumând o suprafață închiriabilă de 70.000 de metri pătrați, este de aproape 100%. Printre cele mai cunoscute companii multinaționale care au sediul în acest complex de birouri se numără: Microchip Technologies, Electronic Arts (EA), Endava Romania, Cameron USA, SII Romania, ORTEC Central & Eastern Europe, FotoNation, TELUS International, Veeam Software și SecureWorks. De notat este că, la începutul anului, au apărut zvonuri, în presa economică, potrivit cărora AFI Europe România ar fi fost în tratative cu frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii grupului Dedeman, în privința vânzării către aceștia din urmă a ansamblului office AFI Park. Aceste zvonuri nu au fost deocamdată confirmate de niciuna dintre părți.