Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

Active Watch acuză CNA că manipulează referendumul

Active Watch aduce o acuzație extrem de gravă, de manipulare a referendumului, Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), după modificarea Deciziei 441 din 20 septembrie 2018 privind regulile de desfășurare a campaniei pentru referendum., informează Media Expres.
CNA

Active Watch susține într-un comunicat cu titlul „Consiliul Național-Creștin al Audiovizualului manipulează referendumul” că schimbând articolul 8 al Deciziei 441, CNA a eliminat interdicția de a transmite “îndemnuri de a vota sau de a nu vota”, notează Media Expres.

Active Watch susține că decizia nr. 454 din 2 octombrie 2018 “este inacceptabilă din două motive: modifică regulile referendumului în timpul referendumului, iar modificarea este grav părtinitoare, favorizând încurajarea participării cetățenilor la referendum”, potrivit Active Watch.

Organizația mai susține că prin data la care a comis intervenția, CNA a încălcat “Codul bunelor practici în materie electorală” al Comisiei de la Veneția. Articolul 65 al Codului cere să fie evitată modificarea regulilor electorale cu mai puțin de un an înainte de momentul consultării publicului. Comisia de la Veneția asociază încălcarea acestei recomandări cu intenția manipulării consultării publice. CNA a schimbat regula cu trei zile înainte de referendum, mai susține Active Watch.

AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR DE FILME ȘI SERIALE – SEPTEMBRIE 2018

Potrivit extraselor din ședințele CNA publicate pe www.cna.ro, autoritatea a aprobat modificarea în ședința de joi, 20 septembrie, cu unanimitate de voturi – mai puțin Dorina Rusu, membru CNA, care era absentă. Decizia 454 a fost publicată în Monitorul Oficial Nr. 840 din 2 octombrie 2018, în condițiile în care referendumul se desfășoară timp de două zile, pe 6 și 7 octombrie.

Active Watch susține că modificarea adusă de CNA este eliminarea interdicției de a face campanie “pentru sau împotriva participării la referendum” în timpul exprimării votului – respectiv în cele două zile destinate votului, sâmbătă 6 octombrie, și duminică 7 octombrie.

AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR ÎN MEDIUL URBAN – SEPTEMBRIE 2018

Înainte de această intervenție, articolul 8 al Deciziei interzicea campania electorală exprimată atât prin îndemnul de a vota prin DA sau NU, cât și prin îndemnul de a vota sau de a nu vota, începând cu 24 de ore înainte de ziua votului.

Spiritul acestei reglementări – regăsită în legislația oricărei țări democrate – este de a acorda participanților la procesul de consultare publică un timp de meditație neinfluențat de campaniile de propagandă și de a preveni riscul declanșării unor conflicte între cetățeni în timpul exercitării votului.

AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR LA NIVEL NAȚIONAL – SEPTEMBRIE 2018

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii