FacebookTwitterLinkedIn

Este prima ofertă publică inițială derulată pe piața de capital în ultimii peste trei ani, iar listarea companiei vine într-o perioadă efervescentă a pieței de capital, ca urmare a numărului mare de companii care aleg bursa pentru finanțare.

„Listarea celui mai mare transportator român pe Dunăre demonstrează, din nou, că la Bursa de Valori București pot fi derulate oferte de dimensiuni importante și că investitorii sunt dispuși să-și plaseze banii în companii cu perspective promițătoare. Suprasubscrierea consistentă pe tranșa investitorilor de retail, care putea acoperi valoarea întregii oferte, precum și interesul investitorilor instituționali, reprezintă dovezi în plus a forței financiare pe care o au investitorii de la BVB”, a spus Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București.

Compania a derulat în perioada 24 mai – 4 iunie o ofertă publică inițială, în cadrul căreia cei 14 acționari ai societății au oferit spre vânzare proporțional, pachete de acțiuni reprezentând 50% din capitalul social al companiei. Toate acțiunile au fost vândute la prețul de 19,2 lei/acțiune, ceea ce a dus valoarea ofertei publice la 288 milioane lei (58,5 milioane euro). Oferta a fost intermediată de Swiss Capital, iar BRK Financial Group și TradeVille au fost agenți de distribuție.

„După anul 2017 am restructurat și îmbunătățit organizarea societății cu rezultate bune, marcate de creșterea și stabilizarea EBITDA”, a spus Petru Ștefănuț, Director General, TTS (Transport Trade Services).

Acțiunile TTS au fost alocate pe două tranșe, una pentru investitorii de retail (15% din ofertă – 2,25 milioane de acțiuni) și alta pentru investitorii instituționali (85% din ofertă 12,75 milioane de acțiuni), cu posibilitatea realocării unui pachet de 5% din acțiuni între cele două tranșe, alocare care a fost făcută la închiderea ofertei. Tranșa investitorilor de retail a fost împărțită în două sub-tranșe: Sub-Tranșa A, cu alocare garantată (10% din ofertă), și Sub-Tranșa B, cu alocare pro-rata (5% din ofertă). Datorită suprasubscrierii ridicate pe Sub-Tranșa B, la finalul ofertei, acest segment a fost suplimentat la 10% din ofertă.

TTS a fost înființată în 1997 și este societatea mamă a TTS Grup, cel mai puternic furnizor de servicii logistice integrate de pe Dunăre. Grupul este activ în nouă țări în expediția de mărfuri, transport fluvial, operațiuni portuare, precum şi alte activități conexe, acoperind peste 100 de porturi şi terminale portuare. În ultimii  20 de ani, TTS Grup a investit peste 200 milioane euro în dezvoltarea afacerii.

Grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 520 milioane lei în 2020, în scădere ușoară comparativ cu nivelul din 2019, când a urcat cu peste 16%, la 551,8 milioane lei. Profitul net al TTS a scăzut cu 9% în 2020, la 48,3 milioane lei, după ce în 2019 a avansat de peste 3 ori, la 53,2 milioane lei.

Președintele Consiliului de Administrație al TTS, Alexandru Mircea Mihăilescu, a rămas cel mai important acționar al societății, cu o participație de 25,26%.