FacebookTwitterLinkedIn

De asemenea, pe măsură ce CETA intră în vigoare, volumul relațiilor comerciale bilaterale dintre Canada și Uniunea Europeană va crește: exporturile dintre UE și Canada vor fi cu 23% mai mari în fiecare an, atingând un nivel de până la 17 miliarde de euro anual, iar creșterea produsului intern brut la nivelul UE va fi de până la 11,6 mld. euro în fiecare an.

În urma acordului, România va putea exporta la tarife reduse produse din pielărie, încălțăminte, produse agricole, servicii de construcții nave, construcția de automobile și producția de piese auto, produse ceramice și textile.

Sub umbrela CETA, 93% din tarifele de export canadiene pentru produsele agricole vor fi eliminate. Exportatorii din țările Uniunii Europene vor putea să comercializeze grâu, făină și vin pe piața canadiană fără a plăti taxe. Totodată, tarifele la export în sectorul construcțiilor de mașini, care în acest moment se ridică la 9,5%, vor fi anulate ca urmare a implementării CETA.

“CETA oferă companiilor din Canada și UE acces la oportunități din sfera achizițiilor publice. Aceasta înseamnă noi oportunități de afaceri, atât pentru companiile din Canada, cât și pentru cele din România – și mai ales pentru companiile mai mici, care vor beneficia de mai multă certitudine juridică, de o mai bună mobilitate a angajaților și de reguli și proceduri mai eficiente”, a declarat Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei în România.