FacebookTwitterLinkedIn

Președintele Eurogrupului, Mário Centeno, a anunțat că s-a ajuns la un acord după discuții maraton.

Însă miniștrii nu au acceptat o cerere din partea Franței și Italiei pentru a împărți costurile crizei prin emiterea unor așa-numite “coronabonduri”.

Pachetul este mai mic decât a cerut Banca Centrală Europeană, care susținea că era nevoie de până la 1,5 miliarde de euro pentru a face față crizei.

Cu toate acestea, ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a salutat acordul ca fiind cel mai important plan economic din istoria UE, mai scrie BBC. “Europa a decis și este gata să facă față gravității crizei”, a spus el.

Principala componentă a planului de salvare implică Mecanismul european de stabilitate, fondul de salvare al UE, care va pune la dispoziție 240 de miliarde de euro pentru a garanta cheltuielile țărilor îndatorate sub presiune.

Miniștrii UE au convenit și alte măsuri, inclusiv 200 miliarde de euro în garanții de la Banca Europeană de Investiții și un proiect al Comisiei Europene pentru schemele naționale de lucru pe termen scurt.

Liderii europeni au fost aproape de un acord miercuri, dar discuțiile s-au întrerupt și au fost reluate o zi mai târziu, pe fondul unei dispute între Italia și Olanda.

Pandemia  a expus diviziunile profunde din acest moment din Europa,  Italia și Spania acuzând  națiunile nordice – conduse de Germania și Olanda – că nu au făcut suficient.