
50% dintre consumatori fac cumpărături pentru un stil de viață mai sănătos, se reflectă în cel mai recent sondaj întocmit de Accenture, la care au participat peste 3.000 de consumatori din 15 țări de pe cinci continente.
Rezultatele sondajului indică o tendință importantă, și anume că schimbările obiceiurilor de consum vor continua pe termen lung după pandemie.
Amploarea schimbărilor identificate în rezultatele noastre sugerează clar că aceasta este o schimbare pe termen lung. Deși am văzut aceste tendințe de ceva timp, ceea ce este surprinzător este amploarea și ritmul – comprimând în câteva săptămâni schimbări care ar fi putut dura ani întregi. Se preconizează că noul comportament al consumatorilor va depăși pandemia și se va întinde dincolo de 18 luni și poate pentru o mare parte a deceniului actual, a declarat Oliver Wright, Managing Director and Head of Global Consumer Goods practice la Accenture.
6 din 10 respondenți petrec mai mult timp pentru îngrijirea de sine și bunăstarea mintală, 57% dintre aceștia spunând că au început să facă mai multă mișcare acasă. 64% dintre consumatori au declarat că fac eforturi să reducă risipa alimentară și probabil că vor continua să facă acest lucru.
Jumătate dintre consumatori au declarat că fac cumpărături pentru un stil de viață mai sănătos și vor continua probabil să facă acest lucru, iar 45% au declarat că fac alegeri mai durabile atunci când fac cumpărăturile.
Coronavirus accelerează transformarea digitală
Pandemia determină din ce în ce mai multe persoane să cumpere alimente online. Astfel, 20% dintre respondenți au afirmat că cea mai recentă achiziție de alimente a fost realizată online. Cu toate că 32% din totalul achizițiilor au fost realizate online, se estimează că această cifră va crește până la 37%.
Realinierea priorităților de cumpărare, a stilului de viață personal și a practicilor de lucru impun schimbări semnificative în retail și în comerț. Băcănia a fost, până de curând, o zonă în care mulți au fost reticenți în a face cumpărături online, dar COVID-19 a schimbat rapid acest lucru. Rezultatele arată cum oamenii care nu au fost la fel de confortabili cu comerțul electronic și cu alte tehnologii digitale au fost împinși să-și depășească ezitarea – și această schimbare este uriașă. Pe măsură ce organizațiile se adaptează, cuvintele de ordine trebuie să fie încredere, relevanță și comoditate, a spus Jill Standish, Senior Managing Director and Head of Accenture’s Global Retail Practice, Accenture.
Coronavirus accelerează transformarea digitală în sens mai larg. Așadar, mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că este probabil să își crească gradul de utilizare a asistenților digitali activați prin voce, a aplicațiilor de recomandare online, a aplicațiilor self-service, a dispozitivelor inteligente pentru casă și a dispozitivelor purtabile.
Sondajul a fost realizat în perioada 2 – 6 aprilie, după ce multe țări au implementat măsuri de izolare la domiciliu. Cei mai mulți consumatori au declarat că, în prezent, cumpără mai multe produse de igienă personală și curățenie, precum și conserve și alimente proaspete decât o făceau cu două săptămâni înainte. De asemenea, ei cumpără mai puține electronice, îmbrăcăminte și produse de înfrumusețare.