Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Acasă TV a fost amendă de CNA pentru încălcarea dreptului la viața privată

acasa_TV.jpg
CNA a amendat cu severitate Acasă TV - fapt rar în istoria instituției în relația cu televiziunile din grupul american CME - cu 40.000 de lei pentru difuzarea fără acord a unor înregistrări cu cantautorul Marian Nistor și încălcarea dreptului la viață privată dar și încălcarea demnității umane.

Potrivit Consiliului, au fost sancționate mai multe ediţii ale emisiunii tabloid „Cancan TV” (marcaj „15”), transmise în zilele de 11 martie, 3, 4, 8 şi 10 aprilie, pentru că televiziunea nu a respectat articolul 3(1) din Legea audiovizualului şi nici articolul 25 raportat la articolele 19, 30, 32(1,2) şi 33(1,3) din Codul audiovizualului.

Articolul 32(1,2) – „Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor. Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată”.

 Propunerea de amendare a fost făcută în ședința din 23 aprilie de Christian Mititelu, dupa ce Consiliul a luat o „pauză de consultări”, fără prezenţa presei, deşi şedinţele CNA sunt publice.

Iniţial, propunerile de sancţionare au fost: Laura Georgescu a propus amenzi de 10.000, 20.000 şi 30.000 de lei pentru trei ediţii diferite ale emisiunii; Cristina Trepcea a propus o amendă de 20.000 de lei; Monica Gubernat a propus o amendă de 50.000 de lei; Călin Cristea a propus o amendă de 30.000 de lei.

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, şi-a retrans apoi propunerea la sugestia Departamentului Juridic, care a informat-o că sancțiunile nu se susţin din punct de vedere legal. Acest mod de sancţionare a fost și în trecut considerat incorect de CNA deoarece amenzile în cascadă nu oferă radiodifuzorului posibilitatea de a se „corecta”.

Celelalte trei propuneri nu au obţinut un număr minim de şase voturi (în primele două runde de vot), astfel, Consiliul a luat o „pauză de consultări”, în spatele ușilor închise, la propunerea Laurei Georgescu. Apoi Christian Mititelu a propus amendarea cu 40.000 de lei care a obţinut şapte voturi (Turos, Gubernat, Buda, Georgescu, Mititelu, Popescu, Cristea).

Potrivit reclamației lui Marian Nistor, „Acasă TV a difuzat o ediţie a emisiunii Cancan TV, prezentată de Adrian Artene şi Ilinca Vandici – în cadrul emisiunii, fără a avea consimţământul, s-a procedat la o transmisie în direct de la blocul în care locuiesc, la o oră foarte târzie (…) În mod vădit acesta era montat şi motivat în prealabil de către aceştia, pentru a mă denigra – atât pe mine cât şi pe soţia mea, Dorina Paraschiv – Nistor”.

Potrivit raportului CNA realizat în baza plângerilor, în cadrul emisiunii Cancan Tv din data de 11 martie 2013, sub tema „relaţia tată – fiu, Marian Nistor – Radu Nistor” televiziunea a transmis în direct un interviu cu Radu Nistor, filmat în faţa blocului în care locuiesc Marian Nistor şi soţia sa. Îndrumat de reporterul Acasă TV, fiul şi-a strigat tatăl, din faţa blocului, într-o „încercare extremă de a se apropia de tatăl său”.

De asemenea, în trei ediţii (3, 4 şi 10 aprilie), televiziunea a abordat subiectul „Măicuţa cosmică”, o femeie care susține că este reîncarnea lui Iisus și a lui Mihai Eminescu. Ea a fost invitată în platou, în direct, unde s-au făcut comentarii pe baza materialelor înregistrate difuzate şi a afirmaţiilor făcute de aceasta.

În platou au fost invitaţi și Cornel Palade şi Mara Bănică; invitaţii au avut atitudini şi comentarii ironice la adresa „Măicuţei cosmice”. Mara Bănică a adresat de mai multe ori întrebarea „Dumneavoastră vă consideraţi un om sănătos la cap?, considerând că… Dar nu e bine nici să râdem, adică, eu zic că, ştii dacă te duci la un spital de ăsta de boli nervoase, găseşti Napoleon, Alexandru Macedon, Isus, sunt pe grupuri”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii