Cautare
, Editor Coordonator

Casă de vedetă |
|

Acasă la Ivan Lendl

Ivan Lendl a cunoscut succesul ca jucător de tenis și de golf, ca antrenor și manager sportiv. Singurul eșec este legat de imensa proprietate pe care o deține în Connecticut și pe care nu reușește s-o vândă din 2008.
NINTCHDBPICT000641170542

 

Legenda tenisului profesionist, Ivan Lendl, vinde proprietatea pe care o deține în Connecticut pentru 16,4 milioane de dolari. Vila de aproape 1.700 de metri pătrați, cu 10 dormitoare și 15 băi, este înconjurată de un teren imens, de 176 de hectare.

Printre facilitățile proprietății se numără sala de gimnastică, sala de forță, terenul de baschet acoperit (cu înălțimea de opt metri), terenul de tenis, sauna, sala de jocuri și cele două piscine, una interioară și una exterioară, de dimensiuni olimpice.

Situat la aproximativ două ore cu mașina de Boston și New York City, domeniul are o canisă de dimensiuni considerabile și dotări profesionale pentru echitație – grajduri, un hambar, un padoc și pășuni. Pe lângă acestea, mai există o casă de oaspeți cu două niveluri, o anexă pentru personal și mai multe garaje.

 


Interiorul impunător este decorat în stil tradițional, cu podele din lemn masiv, candelabre de cristal și șeminee cu elemente elaborate. Din holul imens de la intrare, cu scară dublă, pornesc holuri lungi care duc spre livingul de dimensiunile unei săli de bal, spre camera de dining sau spre biblioteca cu pereții acoperiți cu rafturi cu cărți.

La nivelul principal, camerele comunică prin intermediul ușilor cu glasvand cu o terasă în cărămidă roșie dincolo de care se întinde o pajiște acoperită cu un gazon impecabil, mărginită de copaci seculari.Lendl a cumpărat terenul la sfârșitul anilor 80 pentru 4,2 milioane de dolari și a finalizat construcția clădirii principale în 1992. Proprietatea a fost scoasă la vânzare de câteva ori, pentru 25 de milioane de dolari, apoi pentru 19, dar încă nu și-a găsit cumpărător.

În vârstă de 62 de ani, Ivan Lendl a fost un copil-minune al tenisului. Părinții săi erau jucători de top în Cehoslovacia, țara sa de origine, mama sa ocupînd la un moment dat locul doi în ierarhia feminină națională.

În 1978, Lendl a câștigat titlul la juniori atât în Franța cât și la Wimbledon, devenind jucătorul numărul 1 mondial la această categorie. Interesant este că, după ce a devenit profesionist în același an, Lendl n-a mai reușit să câștige turneul de la Wimbledon, gazonul dovedindu-se pentru el călcâiul lui Ahile.În 1980, a câștigat șapte titluri la simplu pe diverse suprafețe și a făcut parte din echipa Cehoslovaciei care a câștigat Cupa Davis în acel an. Până la mijlocul anilor 80 Lendl a fost forța motrice a echipei de tenis a Cehoslovaciei, care a reușit să câștice World Team Cup în 1981 și să ocupe poziția a doua în 1984 și 1985.

Lendl a plecat în SUA în 1986, fiind considerat trădător și dezertor de oficialitățile comuniste de la Praga. O perioadă a locuit în casa prietenului și mentorului său Wojtek Fibak. În 1987 a depus cerere de rezidență permanentă în SUA, în speranța că va putea reprezenta SUA la Jocurile Olimpice din 1988 și la Cupa Davis.

Însă moțiunea care îi permitea să „sară” peste perioada de cinci ani de rezidență (care îi dădea dreptul la obținerea cetățeniei) a fost respinsă în Senatul american, în principal pentru că statul cehoslovac a refuzat să trimită documentele necesare. Prin urmare, Ivan Lendl a devenit cetățean american în 1992.

Înainte de aceasta, în 1989, la o săptămână după ce a pierdut finala US Open în fața lui Boris Becker, Lendl s-a căsătorit cu Samantha Frankel, cu care are cinci fete, toate sportive, trei dintre ele fiind jucătoare profesioniste de golf.

Ivan Lendl a fost numărul 1 al tenisului mondial masculin timp de 270 de săptămâni și a câștigat 94 de titluri la simplu. Este primul tenisman care a jucat 19 finale de Grand Slam, câștigând opt  împotriva unor competitori redutabili ca Bjorn Borg, Jimmy Connors sau John Mc Enroe.

După încheierea carierei sportive, Lendl a cunoscut succesul și din postura de antrenor. Primul său elev a fost scoțianul Andy Murray, pe care l-a ajutat să obțină două titluri de Grand Slam. După o pauză în 2014, Lendl a redevenit antrenorul lui Murray, acesta reușind să-și treacă în palmares al doilea titlu de la Wimbledon și o medalie de aur la Jocurile Olimpice.

În materie de discipline sportive, Lendl nu a cunoscut eșecul. După ce s-a retras de pe terenul de tenis a început să joace golf, reușind să câștige turneul Celebrity Tour.

Interesant este că, deși tatăl lor este o legendă a tenisului, fiicele sale nu au îndrăgit sportul cu racheta, ci i-au călcat pe urme lui Lendl în privința pasiunii pentru golf, devenind jucătoare profesioniste. Noul job al lui Ivan Lendl este acela de manager al carerei sportive a fiicelor sale, îndeletnicire de care se achită cu plăcere și cu același succes care l-a însoțit în tot ce face.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii