Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Abu Dhabi va forma un nou fond suveran cu active de 125 miliarde de dolari

Noul fond va fi format prin fuziunea dintre două fonduri deținute deja de Abu Dhabi, scrie Bloomberg.
dolar-money-curs-valutar (2)

Abu Dhabi este aproape să finalizeze fuziunea dintre două dintre cele mai mari fonduri sale suverane – Mubadala Development Co PJSC și International Petroleum Investment Co.

Noua entitate rezultată, care va fi denumită Mubadala Investment Co, va deveni al 14-lea cel mai mare fond global cu active de aproximativ 125 de miliarde de dolari, potrivit Sovereign Wealth Fund Institute. Însă aceasta va avea și datorii de37 de miliarde de dolari.

IPIC deține participații în 18 companii de explorare de petrol, care cuprind și producție de gaze, marketing, produse petrochimice și de energie, în țări precum Kazahstan, Austria, Pakistan și Portugalia.

În schimb, investițiile Mubadala sunt multe mai diverse, cuprinzând de la petrol și gaze la industria aerospațială, semiconductori și imobiliare departe-au ajuns și să includă, în aproximativ 20 de țări. Unele dintre cele mai valoroase investiții include participații la producătorul din materiale semiconductoare Globalfoundries și la companie globala de capital privat Carlyle Group. 

În România, grupul Carlyle controlează circa 36 de companii active în diverse sectoare economice.

Energia reprezintă una dintre zonele cu cel mai mare potențial al noii entități. Se estimează tranzactia va crea o afacere de energie la nivel mondial cu active totale mai mari decât ConocoPhillips, prin combinarea operațiunile de producție la Mubadala cu cele de rafinare și de distribuție ale IPIC.

Emiratul, care deține aproximativ 6% din rezervele de petrol ale lumii, a redus din cheltuieli și face fuziuni între propriile companii, după ce prețurile petrolului au scăzut cu aproximativ 50%, în ultimii doi ani. Consolidarea are loc, în principal, în industria serviciilor financiare, inclusiv mega fuziunea dintre cele mai mari două din emirat, Banca Națională a Abu Dhabi PJSC și First Gulf Bank PJSC.

De asemenea, emiratul dorește să creeze „un centru de putere industrial și de investiții, care are intentia de a continua să crească”, potrivit lui Khaldoon Al Mubarak, CEO-ul Mubadala, care va fi și CEO-ul și Managing Director-ul noului fond suveran.

În plus, Abu Dhabi mai deține și alte fonduri suverane, dintre care cel mai cunoscut este Abu Dhabi Investment Authority, al treilea cel mai mare la nivel global, iar Aabar Investments PJSC,o filială a IPIC, deține participații la creditor italian UniCredit, Glencore International și Virgin Galactic. venture-ul destinat spațiului comercial al lui Richard Branson.  

 

Despre una dintre companiile în care este implicată Carlyle în România puteți citi aici:

Consiliul Concurenței: Mazarine Energy România poate prelua unele active ale OMV Petromâ

Aabar Investments PJSC, care este o filială a IPIC, deține participații la creditor italian UniCredit SpA, Glencore International Plc si Virgin Galactic Ltd. venture spatiu comercial Richard Branson.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii