Cautare
, Contributor

Sănătate |
|

Abonamentele la clinicile particulare și asigurările private de sănătate: PRO și CONTRA

asigurari_private.jpg
Nemulțumiți de condițiile oferite de stat, tot mai mulți români cochetează cu sistemul privat de sănătate, îndreptându-și atenția spre abonamentele la clinicile private și asigurările de sănătate.

Mai mult de jumătate dintre bucureșteni intenționau să contracteze în 2011 o asigurare privată de sănătate, iar unul din trei lua în calcul, tot la acea vreme, încheierea unui abonament la o clinică privată. Creșterea continuă a pieței serviciilor medicale private, până la o valoare de aproape jumătate de miliard de euro în acest moment arată un interes cert al românilor pentru acest sector. Principalii operatori privați de servicii medicale din România au raportat pentru acest an creșteri ale afacerilor între 10% și 65%.

Piața asigurărilor de sănătate se ridică în acest moment la doar 10 milioane de euro, însă valoarea abonamentelor încheiate de români la clinicile private este de patru ori mai mare. „Avem o solicitare crescută pentru abonamentele destinate persoanelor fizice, începând cu nou născuții (abonamente de pediatrie pentru 0-18 ani) și ajungând până la persoane cu vârsta de 70 de ani”, a declarat Mădălina Buculei, director de vânzări în cadrul Centrului Medical Sanador, fondat și deținut de familia Andronescu.

În portofoliul companiei medicale există în acest moment aproximativ 50.000 de abonați, cea mai mare pondere deținând-o în acest moment persoanele juridice (clienții corporate). La nivel național, Sanador colaborează cu peste 90 de clinici situate în toate județele. În 2012, compania a înregistrat 260.000 de pacienți, în creștere cu 20.000 față de anul precedent, iar afacerile totale ale companiei  au crescut cu 62%, până la 26 de milioane de euro.

Vezi aici cum au evoluat afacerile Sanador in 2012

Cererea crescută pentru abonamente este determinată și de avantajele pe care le prezintă, spre deosebire de asigurările de sănătate. Clienții care optează pentru acest tip de abonamente, al căror preț începe în cazul persoanelor fizice de la opt euro pe lună, dar poate ajunge chiar și până la 150-180 de euro/lună în cazul pachetelor VIP, au asigurate toate consultațiile, o gamă largă de analize de laborator, investigațiile de laborator și chiar ambulanță. „Toate abonamentele acoperă consultațiile la medicul personal (medic generalist), un check-up conținând analize de laborator și EKG”, a precizat reprezentantul Sanador.

Prețuri mult mai accesibile se practică însă în cazul clienților corporate, care dețin ponderi importante în portofoliile tuturor companiile private de servicii medicale. O firmă care dorește să ofere un bonus salariaților săi, constând într-un abonament la o clinică privată, plătește pentru o persoană între doi euro și 90 de euro/lună. „Serviciile medicale din cadrul abonamentelor se adaptează în funcție de necesitățile companiilor și de bugetul acestora”, spune oficialul Sanador.

Practic, beneficiarii unui abonament se pot duce oricând la clinica privată. Nu sunt incluse însă în aceste tipuri de abonamente serviciile medicale speciale, precum stomatologia, intervențiile chirurgicale sau spitalizările, în cazul cărora se oferă doar reduceri cuprinse între 15% și 25%, în funcție de operatorul privat de servicii medicale.

În acest caz, punctează însă asigurarea medicală privată. În funcție de pachetul pentru care optezi, poți beneficia de toate serviciile medicale, însă doar atunci când ai nevoie. Altfel spus, beneficiarul unei polițe de asigurare nu se poate duce la un control medical oricând vrea, ci doar atunci când există cu adevărat o problemă medicală, constatată de medicul curant. În principiu, o astfel de poliță acoperă toate cheltuielile medicale în caz de spitalizare și de tratament în ambulatoriu și costurile unor operații. Totodată, polița include orice tip de investigație, transport medical de urgență în caz de accident și servicii stomatologice. În plus, clientul nu este “captiv“, el având posibilitatea să aleagă dintre mai mulți operatori de servicii medicale.

Primele de asigurare se plătesc lunar sau anual, în funcție de preferințele clientului și diferă în funcție de vârsta și de planul de asigurare preferat. Pe lună, sumele pot varia între 15-20 de euro și pot ajunge până la 300-350 de euro. Companiile de asigurări au o ofertă variată de polițe medicale, cum ar fi de tipul „basic“, „full-plan“ sau pentru familie. Un dezavantaj al asigurărilor  private de sănătate este excluderea de sub acoperire a serviciilor pentru afecțiunile existente la momentul semnării cererii de asigurare, cum ar fi bolile genetice, cronice sau congenitale. În poliță nu sunt incluse nici tratamentele pentru fertilitate, terapiile SPA, tratamentele pentru reducerea greutății sau cele pentru tratarea SIDA. De anul trecut însă, două firme de asigurări din România au început să emită polițe și pentru intervenții medicale cu celule stem.

Din dorința de a câștiga noi clienți, deci cotă de piață, clinicile private au lansat chiar produse nenominale, de care să beneficieze întreaga familie. Operatorul privat de servicii medicale Gral Medical reunește într-un singur serviciu atât oferta pentru persoane fizice, cât și cea pentru companii. „Cardul cu acumulare Favor acumulează sume de bani, iar la sfârșitul anului, dacă sumele nu s-au consumat, acestea se reportează”, a declarat pentru Forbes România Robert Chițan, director dezvoltare/promovare Gral Medical. Acumularea are la bază un principiu de prevenție a bolilor cronice. Pacientul trebuie să efectueze periodic anumite investigații și analize, iar pentru că acestea sunt costisitoare se pot face acumulări mici pe o perioadă de timp. “Alt beneficiu al cardului este dat de faptul că nu este uninominal, iar el poate proteja întreaga familie. Nu de puține ori se întâmplă ca un membru al familiei să se îmbolnăvească, iar noi deși suntem asigurați (prin abonament sau poliță) trebuie să plătim suplimentar”, a explicat reprezentantul Gral Medical. Într-un singur an, Gral a încheiat 13.000 de carduri Favor, față de 2.000 în 2011, iar în 2012, compania a depășit un milion de pacienți, înregistrând din 2006 un avans anual de aproximativ 25%. Veniturile Gral au crescut în acest an cu peste 20%, până la 75 de milioane de lei.

Vezi aici cum a reusit operatorul de servicii medicale Gral sa atraga de patru ori mai multi clienti pentru un singur produs:

În ciuda acestor rezultate spectaculoase în plină criză financiară, piața serviciilor medicale private este încă mult sub potențial, spun jucătorii din domeniu. Unul dintre motive ar fi că legislația în vigoare, respectiv Codul Fiscal, nu prevede niciun stimulent. În alte state europene, polițele de acest gen sunt deductibile integral sau în limita anumitor sume. În România, nu există niciun fel de scutire. Dacă angajatorul dorește să ofere salariatului său un bonus constând într-o asigurare privată de sănătate, contravaloarea acesteia este considerată venit suplimentar, deci se impozitează ca atare.

Potrivit modificărilor ce ar urma să fie aduse Legii Sănătății, contribuţiile sociale la fondul social de sănătate vor rămâne obligatorii, dar fiecare român ar putea alege ce casă de sănătate îi administrează banii. Totodată, statul ar putea să ofere un pachet de bază, adică o listă de servicii medicale de care vor beneficia toți românii în schimbul contribuțiilor obligatorii pe care le achită la fondul de sănătate, iar restul serviciilor să fie achitate de către pacient. Parțial, situația este asemănătoare și în acest moment. Pacientul cotizează la fondul de sănătate, însă nu toate serviciile medicale sunt decontate.

Anual, se cheltuie în sănătate aproximativ cinci miliarde de euro din fonduri publice, din care patru miliarde de euro de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi un miliard de euro de la Ministerul Sănătăţii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii