Cautare
, Contributor

Sandra Gătejeanu Gheorghe este lectorul școlii Ecolage și directorul de protocol al Casei Regale a României din anul 2008.

Lifestyle |
|

ABC-ul dress code-urilor

Orice fel de eveniment, de zi sau de seară, fie el conferinţă, recepţie, cocktail, căsătorie, aniversare sau dineu oficial, presupune un anume dress code. Iată care sunt termenii pe care ar trebui să îi știţi pentru a vă putea alege ţinuta în mod corespunzător. 
 aboneaza-te
Sandra New

Casual – poate să mai apară și în varianta informal. Esenţialmente, această ţinută permite aproape orice haine. Ar trebui evitate totuși ţinutele foarte sport, mult mai potrivite la sala de fitness.

Smart casual – este o variantă puţin mai pretenţioasă a ţinutei casual. Domnii ar trebui să poarte pantaloni clasici sau jeans cu un tricou polo sau o cămașă. Nu este nevoie să poarte sacou sau blazer și nici cravată. Doamnele pot purta pantaloni sau fuste cu o lungime acceptabilă. De obicei trebuie evitaţi pantalonii scurţi, tricourile foarte sport și fustele foarte scurte.

Business casual – este poate unul dintre cei mai antagonici termeni pentru că, pe de o parte, se menţionează ţinuta business, iar pe de altă parte casual, ce pare opusul. În realitate, în funcţie de ţară, domeniul de activitate și chiar vârstă, conceptul poate varia. Dar, ca regulă generală, doamnele trebuie să poarte o fustă sau o rochie, respectiv pantaloni clasici cu o bluză sau cămașă. Domnii ar trebui să poarte pantaloni clasici sau kaki, cămașă, sacou sau blazer și curea.

Lounge suit – este o expresie ce apare ca posibil dress code doar pe invitaţiile scrise la diverse evenimente. În conversaţii sunt mai des folosite costum de culoare închisă sau ţinută business sau business attire. Lounge suit este o ţinută ce se poartă la majoritatea evenimentelor de afaceri care se desfășoară atât în timpul zilei, cât și seara, precum și la evenimentele sociale precum prânzuri, dineuri, recepţii, căsătorii sau funeralii.

Domnii trebuie să poarte costum din două piese (cu haina la un rând sau la două rânduri de nasturi) sau costum din trei piese (cu haina la un rând de nasturi și vesta la un rând sau la două rânduri de nasturi), cămașă și cravată. Costumul trebuie să fie de culoare gri, gri închis, albastru închis, bleumarin. Doamnele, în cazul evenimentelor de seară, trebuie să poarte o rochie de cocktail. Pentru evenimentele din timpul zilei, pot purta o rochie de zi, costum cu pantaloni sau fustă și jachetă. Ţinuta nu este atât de formală ca atunci când pe invitaţie apare ,,Morning dress”. Atunci când dress code-ul este ,,Lounge suit”, pentru a face mai ușoară trecerea de la o ţinută de zi la o ţinută de seară, doamnele pot opta pentru o rochie elegantă purtată cu un sacou în timpul zilei. Seara se poate renunţa la jachetă, pantofii mai joși pot fi înlocuiţi cu pantofi cu toc și pot fi adăugate câteva accesorii îndrăzneţe.

Morning coat sau morning dress – este o ţinută folosită de obicei la evenimente oficiale care au loc în timpul zilei (căsătorie, ceremonii religioase, dar și la prezentarea scrisorilor de acreditare în Marea Britanie, Belgia, Norvegia, Luxemburg, la Garden Party în Marea Britanie și Japonia, la Royal Ascot). Domnii vor purta jachetă neagră cu lungime de ¾ , cu marginile rotunjite, pantalon din velur, vestă neagră sau gri, cămașă albă cu cravată și opţional joben. Pentru doamne este recomandată o rochie de zi, pălărie și mănuși.

Black tieeste considerată a fi a doua cea mai formală ţinută. Domnii trebuie să poarte smoking, respectiv haină lungă până la șold, fără coadă, având reverele îmbrăcate în mătase neagră, pantaloni negri cu vipușcă neagră din mătase, camașă albă și papion negru, pantofi negri de lac. Vara sau în ţările cu temperaturi ridicate, haina poate fi albă cu reverele din mătase neagră. Doamnele pot purta fie o rochie de cocktail (rochie ¾), fie o rochie lungă.

Puteţi să regăsiţi cerinţa ţinutei black tie și în formule mai moderne, respectiv black tie creativ sau opţional black tie. În cazul primei, este obligatoriu să respectăm conceptul clasic, adică domnii să poarte smoking, iar doamnele – rochie lungă sau de cocktail, dar variaţiunile pot să apară în utilizarea unor cămăși sau papioane de culori diferite. Black tie opţional ne duce cu gândul la o ţinută mai puţin formală decât varianta ei clasică – domnii pot purta costum de culoare închisă cu cravată, iar doamnele, o rochie de cocktail.

White tieeste ţinuta cea mai formală. Domnii trebuie să poarte frac (haină de culoare neagră, scurtă în faţă, până la talie, iar la spate terminată cu două cozi lungi, reverele îmbrăcate în mătase neagră, pantaloni negri cu vipușcă de mătase neagră), cămașă albă pentru papion, vestă albă, papion alb din mătase, pantofi negri de lac. Doamnele vor purta întotdeauna rochie lungă, mănuși lungi, tiara și decoraţii.

În caz că nici după această trecere în revistă a ţinutelor nu sunteţi foarte siguri ce trebuie să purtaţi, luaţi legătura cu organizatorul evenimentului la care urmează să participaţi și verificaţi care este dress code-ul pe care îl recomandă. O altă variantă ar fi ca în cazul în care este un eveniment cu tradiţie să căutaţi fotografii din anii anteriori pentru a vă ghida în alegerea ţinutei. În orice caz, încercaţi să evitaţi extremele – o ţinută mult prea relaxată la un eveniment formal sau o ţinută mult prea pretenţioasă la o reuniune informală.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii