FacebookTwitterLinkedIn

Tranzacția ar permite brandurilor de renume din portofoliul AB InBev, precum Stella Artois, să se extindă și în alte colțuri ale lumii: prin preluarea SABMiller, popularitatea AB InBev ar crește în America Latină și Africa. În ciuda faptului că în prezent, vânzarea bunurilor de consum ambalate este în scădere, iar unele companii sunt nevoite să se implice în acțiuni minore, AB InBev plănuiește, să producă primele branduri de bere care vor fi disponibile în întreaga lume.

Reprezentanții companiei SABMiller au declarat că AB InBev și-a făcut cunoscute intențiile referitoare la această acțiune, dar încă nu s-a ajuns la o înțelegere. Compania care ar urma să fie preluată a mai declarat că urmează să revizuiască propunerea și va oferi un răspuns potrivit. Potrivit Wall Street Journal, există speculații referitoare la tranzacție încă de anul trecut.

GABOR GARAMSZEGI (SENIOR VICE PRESIDENT, SABMILLER EUROPE), DESPRE CONSUMUL RESPONSABIL

În urma fuziunii, vor fi produse nouă din cele mai bine vândute 20 de branduri la momentul actual, care ar genera anual vânzări în valoare de 55 miliarde de dolari. Totodată, cum acțiunile ambelor companii au crescut,  noul producător de bere va fi estimat la 276 miliarde de dolari. Acțiunile SABMiller au urcat până la 23%, conferind companiei înregistrată în Marea Britanie o capitalizare pe piață de aproximativ 93 miliarde de dolari, iar acțiunuile AB InBev au crescut cu până la 12%.

Dacă se va ajunge la o înțelegere, tranzacția ar putea fi cea mai mare din istoria producătorilor de bere și va fi inclusă în topul celor mai importante fuziuni din toate timpurile, potrivit Dealogic și EY.

Bazele companiei AB InBev, cel mai mare producător de bere, au fost puse de oameni de afaceri brazilieni. A trecut printr-o serie de tranzacții în Brazilia, pentru ca în 2004 să fuzioneze cu belgianul Interbrew și să AB InBev.

CUM S-AU MIȘCAT PE TELEVIZIUNE RECLAMELE CELOR PATRU MARI PRODUCĂTORI DE BERE ÎN PUBLICITATEA TV

Conform legislației britanice, AB InBev e nevoită să facă o ofertă oficială către SABMiller sau să renunțe la plan până în data de 14 octombrie.

SABMiller și AB InBev, în România

În România, Ursus Breweries, parte a concernului mondial SABMiller, a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de 318,96 milioane de euro. Este cea mare cifră de afaceri de pe piața producătorilor de bere din România. Afacerile companiei s-au menținut la același nivel cu cele din anul anterior. Ursus Breweries deține trei fabrici de bere (Brașov, Buzău și Timișoara). La finele anului trecut, producătorul de bere a raportat pierderi de 201.078 euro, față de anul anterior când a raportat un profit de 251.631 euro. Ursus are în România, printre altele, brandurile de bere Timișoreana, Ursus, Redd’s, Ciucaș, Stejar, Azuga, Peroni Nastro Azzurro și Grolsch.

VEZI OPINIA LUI MIHAI BÂRSAN (URSUS) DESPRE LECȚIILE CRIZEI!

Bergenbier SA este compania din România care face parte din grupul belgian Interbrew și operează (printre altele) brandurile Bergenbier, Löwenbräu,  Staropramen, Noroc,  Stella Artois și Beck’s.

Bergenbier SA a raportat pierderi de 23,4 milioane de euro (cele mai mari de pe piață) la o cifră de afaceri de 104,8 milioane de euro. Este pentru al șaselea an consecutiv în care Bergenbier a raportat pierderi. Compania deține o fabrică la Ploiești.