FacebookTwitterLinkedIn

Raportul constată că tendința va continua în acest an, deoarece investitorii își asumă un rol activ în remodelarea industriei.

Remodelarea va lua forme pronunțate în special în Europa, acolo unde investitorii financiari conduc spargerea lanțului valoric energetic.

În contrast, în timp ce capitalizările companiilor de utilități din America înregistrează un recul, acestea provoacă un val de fuziuni și consolidări, iar companiile asiatice activează tot mai mult în domeniul fuziunilor și achizițiilor (mergers & aquisitions, M&A) din afara propriilor granițe.

 „Am identificat șapte raționamente robuste pentru utilități pentru anul ce urmează. Într-o piață financiară caracterizată de bani ieftini și incertitudine, companiile de utilități sunt considerate o oportunitate interesantă de investiție. Investitorii financiari caută tot mai mult avantajele oferite de sectorul utilităților și urmăresc cesionarea de jucători existenți care aduc valoare”, spune Andreas Stender, director în cadrul A.T. Kearney și coautor al studiului.

Intrările investitorilor financiari și capitalizările scăzute ale pieței pentru companiile de utilități din Europa au provocat modelul tradițional integrat. Companiile de utilități se divizează, iar activele cu performanțe scăzute, transmisiile și distribuția sunt cesionate. E.ON și RWE exemplifică modul în care transmiterile parțiale ale activelor au loc și cum liderii domeniilor diversifică modelul integrat de afaceri pentru utilități.

 „Utilitățile europene își transferă portofoliile pentru a se concentra asupra anumitor active, regiuni sau businessuri. Investitorii și companiile de utilități au nevoie, deopotrivă, să facă alegeri dificile și să dezvolte noi modele de afaceri pentru a avantaja M&A sa aducă valoare într-o piață a energiei, care se află sub o presiune competitivă și de reglementare tot mai mare”, spune Ștefan Marcu, directorul A.T. Kearney România și Polonia.

Activitatea la nivel mondial în jurul resurselor regenerabile de energie a fost un factor major. Investitorii continuă să crească valoarea activelor lor regenerabile prin fuziuni și achiziții care aduc economii de scară tot mai mari și excelență operațională.

Tranzacțiile M&A cu resurse regenerabile de energie au crescut la 60%, din anul 2010 până în anul 2015, conform Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.

O posibilă atenție asupra infrastructurii energetice tradiționale inspirată de planul energetic al președintelui american Donald Trump ar putea consolida și mai mult valorile de piață ale utilităților existente și ale jucătorilor în infrastructură din America de Nord. Acest lucru va spori stimulentele de a impulsiona sinergiile prin consolidare, așa cum se arată în mega-fuziunile din 2016.

Așa cum utilitătile din întreaga lume se remodelează pentru viitor, ei vor avea nevoie, de asemenea, de parteneriate strategice solide și de investiții pentru a dezvolta noi modele inovative de afaceri. Acest lucru, împreună cu trecerea la noi surse de energie, va impulsiona M&A”, a detaliat Stender.