Cautare
, Contributor

Lideri |
|

A murit Margaret Thatcher

mt.jpg
Supranumită "Doamna de fier", prima femeie care a ocupat funcţia de prim-ministru al Marii Britanii, Margaret Thatcher, în vârstă de 87 de ani, a murit luni, în urma unui atac cerebral, potrivit informaţiilor BBC.

"Cu mare tristeţe, Mark şi Carol Thatcher au anunţat luni dimineaţă că mama lor, baroneasa Thatcher, a murit în urma unui atac cerebral", a precizat purtătorul acesteia de cuvânt.

Baroneasa Thatcher, născută cu numele Margaret Roberts, a devenit deputat conservator în circumscripţia Finchley (Londra) în 1959. S-a retras din Camera Comunelor în 1992.

A deţinut funcţia de ministru al Educaţiei şi a candidat împotriva premierului Edward Heath pentru postul de lider al Partidului Conservator în 1975

Baroneasa Thatcher a ocupat funcţia de premier din partea Partidului Conservator din 1979 până în 1990, câştigând alegerile generale din 1979, 1983 şi 1987. Este una dintre cele mai influente figuri ale secolului XX, iar doctrina sa, cunoscută sub numele de thatcherism, continuă să mai aibă şi astăzi o influenţă foarte mare.

Ajunsă premier într-o epocă în care Marea Britanie avea nevoie urgent de reforme şi având o gândire influenţată de economişti precum Milton Friedman, Margaret Thatcher a promovat libera iniţiativă privată, s-a opus intervenţionismului guvernului în economie, a privatizat o parte din întreprinderile de stat şi a vândut serviciile micilor întreprinderi arendaşilor.

Femeie vizionară, Thatcher a înţeles, încă de la începutul mandatului său, că prelua frâiele unei ţări cu o economie slăbită şi susţinută de către stat, care avea puţin de-a face cu adevăratele reguli ale concurenţei. De aceea, este lesne de înţeles că, prin măsurile pe care le-a luat, a devenit repede nepopulară, fiindcă rezultatul pe termen scurt a fost unul dificil de suportat de către populaţie, mai ales în condiţiile în care şomajul s-a dublat la mai puţin de un an şi jumătate de când a câştigat primul mandat. În cele din urmă, măsurile sale economice au dus la scăderea inflaţiei şi la o creştere generală a randamentului.

Popularitatea sa creşte însă după ce, în 1982, reuşeşte să păstreze Insulele Falkland sub tutela coroanei britanice. În iunie 1987, câştigă cel de-al treilea mandat consecutiv, fiind singurul premier din istoria Marii Britanii care reuşeşte acest lucru. Tensiunile interne însă, au făcut ca, în 1990, Margaret Thatcher să renunţe la şefia Partidului Conservator şi la poziţia de premier, punând astfel capăt unei cariere excepţionale.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii