Cautare
, Contributor

Energie |
|

A fost lansată prima staţie inteligentă de colectarea deşeurilor din România

Elevii_recicleaza.jpg
Green Group, în colaborare cu Primăria Municipiului Buzău și Carrefour România, au lansat, miercuri, la Buzău, cu ocazia zilei mondiale a mediului, prima stație inteligentă de colectare a deșeurilor din România.

Sistemul, numit Sigurec 1, integrează cea mai nouă și inteligentă soluție de preluare a zece tipuri de deșeuri din ambalaje (deșeuri PET, doze de aluminiu,  butelii de sticlă, butelii PE, PP, Tetra Pack, sacoșe/folii ambalaj PE, PP, hârtie și cartoane) și echipamente electrice sau electronice.

Sigurec 1 oferă posibilitatea răscumpărării deșeurilor cu bonuri valorice ce pot fi folosite în hipermarketurile Carrefour. Spre exemplu, pentru un PET, clienţii primesc 0,05 lei, iar pentru o doză de aluminiu – 0,03 lei. În cazul aparatelor electrice şi electronice (DEEE),  se oferă 0,8 lei/kg pentru frigidere,  0,6 lei/kg pentru fiare de călcat, 1,5 lei pentru laptopuri etc.

Peste 90 la sută dintre români nu sunt conştienţi de valoarea economică pe care o au deşeurile lor și nu ştiu că au posibilitatea să colecteze selectiv cu ajutorul containerelor inteligente care eliberează bonuri valorice, reiese dintr-un studiu realizat de către Rogalski-Grigoriu, la inițiativa Green Group. Același studiu indică faptul că peste 38% dintre români cred că deşeurile colectate selectiv ajung tot la groapa de gunoi.

 “Trasabilitatea deşeurilor este unul dintre motivele principale care îi împiedică pe români să recicleze: ei nu ştiu ce se întâmplă exact cu deşeurile lor după ce ajung în containerele selective şi mai mult decât atât, nu sunt siguri că acestea chiar ajung la fabricile de reciclare. Cu sistemul SIGUREC 1 şi aparatele inteligente instalate deja în marile magazine, consumatorii pot urmări trasabilitatea deşeurilor lor şi au siguranţa că acestea ajung exact acolo unde trebuie. Bonul valoric pe care îl primesc este atât un beneficiu material, cât şi o garanţie a faptului că deşeul reciclat de ei este valoros. Credem că românii vor fi tot mai conştienţi de valoarea deşeurilor lor şi vor înţelege că această valoare li se cuvine”, a explicat Constantin Damov, co-fondator Green Group.

Green Group susţine transparenţa în reciclare şi a lansat în luna noiembrie 2012 primele containere care recompensează depunătorii cu bonuri valorice pentru PET-urile, dozele de aluminiu şi aparatele electrice şi electrocasnice vechi. Bancomatul Verde şi Reciclatorul Verde au fost instalate în unele hipermarketuri Carrefour. Acestea oferă un beneficiu material în schimbul deşeurilor reciclate, încurajând astfel comportamentul responsabil faţă de mediu. Bonurile valorice pot fi folosite pentru plata cumpărăturilor în câteva din hypermarketurile Carrefour România, printre care și Carrefour Buzău.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii