FacebookTwitterLinkedIn

Cu o valoare totală de aproape 16.7 milioane de lei fără TVA, din care 14.18 milioane de lei – valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European şi 2.5 milioane de lei – cofinanţarea eligibilă a beneficiarului, proiectul îşi propune să îmbunătăţească sistemul de procesare a cererilor de viză pentru România prin crearea unui nou serviciu electronic care va permite solicitanţilor să îşi întocmească online dosarul de aplicare.

Implementarea proiectului nu va însemna însă faptul că vizele vor fi acordate mai uşor, ci va juca un rol de interfaţă electronică între SNIV şi utilizatorii aplicanţi.

Directorul general al Departamentului Consular, Bogdan Stănescu, a menţionat în acest sens că portalul va contribui la facilitarea accesului solicitantului de viză către misiunile diplomatice ale României, fiind un portal de informaţii pentru aplicanţi şi ajutându-i în acest fel să aibă pregătit dosarul când ajung la ghişeu. Astfel, se reduce durata de aşteptare, cu respectarea tuturor rigorilor care se impun în materie de acordare de vize.

Secretarul general al MAE, Sorin Moise, a subliniat faptul că un astfel de portal poate facilita sosirea în România mai ales a oamenilor de afaceri, turiştilor, studenţilor pentru că aceştia ar fi încurajaţi să vină într-o ţară unde pot căcători uşor, ceea ce va duce implicit şi la dezvoltarea mai multor domenii.

Licitaţia a fost câştigată de un consorţiu format din trei firme TeamNet, Quality Management şi Asesoft, iar proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 7 luni şi va consta în implementarea portalului E-VIZA , extern şi intern, implementarea componentelor software de suport necesare bunei funcţionări a portalului E-VIZA  şi asigurarea infrastructurii hardware pentru MAE şi secţiunile consulare din străinătate.