Cautare
, Contributor

Este unul dintre cei mai experimentați profesioniști în brand management din România. Nina a crescut și a consolidat în România mărci auto precum BMW, MINI, BMWi, Porsche, Audi, Volkswagen, Skoda, SEA...

Lifestyle |
|

A fi boier

„Ce mai faci, boierule?“ – întrebare ușor ironică între doi barbaţi care nu s-au văzut de ceva vreme; poate avea un ușor grad de respect implicit către cel căruia îi este adresată întrebarea.
 aboneaza-te
Nina_Contibutors

„Haide, mă’, ce, ești boier?“ – întrebare ironică înspre convingerea cuiva să facă ceva. „Ce te-ai mai boierit!“ (eventual, urmat de un „nenică“) – exclamaţie exprimând protest în faţa cuiva care nu vrea să facă ceva sau să meargă undeva; poate fi și în contextul în care cineva și-a schimbat manierele (înspre „upgrade“) sau modul de viaţă (în același sens).

Bagatelizarea unor cuvinte (romanești) care în trecut aveau valoare este din ce în ce mai des întâlnită. Eu mă aplec asupra lor și mă bucur de sensul pe care îl cunosc din familie pentru majoritatea cuvintelor de bază; „boier“ este printre acestea.

Statutul de boier (cu posibile sinonime funcţionale de felul „pătură socială înaltă“ sau „neam vechi“ sau „sânge albastru“) echivalează cu generozitatea și eleganţa; simplu, cu nobleţea. Este al acelora care nu uită niciodată de unde au pornit și niciodată ce este important cu adevărat.

Este cu adevărat boier cel care înţelege mecanismele de funcţionare a semenilor săi pentru că îi privește cu atenţie și pentru că îi ascultă; boieri sunt cei care practică elegant nepunerea de presiune pe angajaţii lor și merg înspre a-i motiva folosind resorturi personalizate pentru fiecare individ sau grupe de indivizi (singurele metode care cu adevărat funcţionează pe termen lung). Cei care știu să amendeze tacit și luminos greșelile, fără a le ţine socoteala pe vreun răboj intern sau în vreun dosar de HR. Cei care nu fac compromis, care își deschid singuri ușile, care sunt primii pe drum, care muncesc cu drag. Cei pentru care cuvântul „devotament“ nu este bagatelizat – aceștia sunt adevăraţii boieri.

Citește și A învăţa să ne facem viaţa mai frumoasă

Îi găsim în multinaţionale și în afacerile de familie; sunt manageri din primă linie sau din a doua; au eleganţa de a nu fi vizibili cu orice preţ și de a da prioritate la orice intersecţie. Dilema dintre respectarea regulilor corporaţiei angajatoare sau respectarea principiilor personale etice pur și simplu nu există pentru boieri, pentru că reperele lor nu au radare de a vedea râul sau disonanţele. Ei au congruenţă între scop și vieţuire. Ei și-au antrenat voinţa la timp și, la greu, știu încotro să se uite.

Boieri sunt și majoritatea dintre modelele de oameni pe care ni le luăm în viată personală și profesională, cei care nu au conștiinţa oxidată, care au o cultura solidă și inima ridicată. „Pietrele de temelie“, adică, pe care le găsim ușor în jurul nostru, când ne dorim să privim atent: profesorii, preoţii, asistenţii sociali, câte un funcţionar public care îţi zâmbește și te ajută, managerul tău, prietenul tău, sora ta, mama și tata.

Uneori, bunul simț exercitat constant ne ridică, simplu, la rangul de boier, indiferent din ce colt de ţară am venit la București. Neridicarea vocii, privitul neostentativ, necorectiv, folosirea de multe ori pe zi a cuvintelor „mulţumesc“ și „te rog“, scrisul corect ortografic, acordul dintre părţile de vorbire, tonul vocii potrivit, strângerea de mână fermă, oferirea de laude când este cazul, luarea responsabilităţii. Toate, tot ce ţine de bunul simţ ne ridică zi de zi la rangul de boier. Ideal ar fi că statutul de om să nu aibă ierarhii, așa cum au companiile, dar, când are, să ne dorim să stăm cât mai des pe scara cea mai înaltă.

Manierele și eleganța ţin tot de boierie însă, fiind mult mai evidente majorităţii, devin aspiraţionale. Când nu le înţelegem corect ca să le știm aplică potrivit situaţiei, sau când nu ne aparţin cu adevărat și le simulăm, cădem, ridicol, de pe cea mai înaltă treapta a scării pe care ne-am cocoţat. Nu înseamnă că, dacă nu ne naștem în familiile care au șervet alb pe genunchi, la fiecare masă a zilei și tacâmuri de argint, nu putem fi boieri cu maniere și eleganţă autentice. Cei șapte ani de acasă sunt cea mai bună bază pentru construirea unui boier autentic al zilelor noastre; este atât de simplu, de fapt; de aceea îmi este drag acest cuvânt.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii