FacebookTwitterLinkedIn

Puține mărci sunt atât de recognoscibile și de bine-înrădăcinate în conștiința publică precum Louis Vuitton și chiar mai puține cele care dau naștere la atâtea controverse și opinii susținute până-n pânzele albe, cu argumente mai mult sau mai puțin valabile.

Fie că este vorba despre evocarea istoriei de 159 de ani a brandului, despre contemplarea vedetelor care-l afișează pe covorul roșu sau despre disecarea stilistică a personajelor care se agață de trecutul și tradiția lui pentru a-și ilustra statutul social, oricine are o părere despre Louis Vuitton.

Ca orice ,,maison” cu tradiție și poveste – Louis Vuitton a fost, de la începutul vremurilor, o garanție și un deziderat al stilului. Născut în vremurile în care călătoriile prin lume erau apanajul nobilimii și implicau, automat, transportul unei bucăți consistente din existența materială a călătorului – de la veselă și garderoba completă, până la echipamentele de călărie, golf sau picnic – meșteșugul Louis Vuitton s-a născut din nevoia de a furniza echipamente cât mai rafinate, rezistente și practice. Astfel au luat naștere valizele speciale pentru transportul ustensilelor folosite la ceremonia ceaiului, pentru depozitarea a o mie de țigarete sau a o sută de ceasuri, pentru șampanie, pălării sau chiar pentru jocul de șah personalizat LV.

Clic aici pentru o galerie foto cu noile modele Damier, dar și cu câteva creații vintage.

Dincolo de creațiile extravagante născocite în zilele noastre de către Marc Jacobs, există o părticică din moștenirea Louis Vuitton care va rămâne întotdeauna mai presus de capriciile tendințelor. Și, dacă a fost un model care mi s-a părut întotdeauna profund conectat la trecutul brandului într-un mod mai subtil decât alte piese LV, acela a fost invariabil Damier.

Alternanța rafinată de pătrățele inscripționate discret cu numele mărcii este ultimul design atribuit lui Louis Vuitton însuși (l-a conceput alături de fiul său, Georges) și primul patentat oficial și inscripționat ,,Marque L. Vuitton déposée”. 

Deși foarte multă lume crede că Damier a venit după monograma clasică, lucrurile au stat exact invers. Modelul original Damier, ce alterna pătrățelele maro cu cele beige, a fost prezentat pentru prima oară la Expoziția Mondială din 1889, împărțind același moment al ieșirii în lume cu deja-celebrul Turn Eiffel din Paris, creat special pentru acest eveniment. Amândouă urmau să devină, fiecare în felul său, simboluri ale Franței. Monograma clasică, realizată de Georges Vuitton ca omagiu pentru tatăl său, avea să fie creată abia în 1896, la opt ani după ce pătrățelele Damier cunoscuseră deja succesul mondial.

Recunosc: prima oară m-am îndrăgostit – un pic – de Damier în 2008, în fotografiile unei bune prietene din America, de profesie blogger: Tina Chen Craig de la acum faimosul ,,Bag Snobs”. În virtutea celebrității sale internaționale de blogger cu pixul și vorba ascuțită (de-a lungul timpului a bifat inclusiv niște cronici deloc flatante legate de creațiile mai noi ale lui Marc Jacobs), cei de la ,,Louis Vuitton” au invitat-o în luna iunie 2008 să facă o vizită exclusivă la muzeul privat și la atelierul LV dinAsnières-sur-Seine, la 25 de minute de mers cu mașina deParis. Un privilegiu extrem de rar și cu siguranță unic într-o viață de blogger.

În fotografiile Tinei, făcute pe ,,Rue Luis Vuitton” – strada pe care se află atelierul a fost redenumită în memoria faimosului ,,malletier” (pe românește creator de valize) – am înțeles pentru prima oară ADN-ul casei Vuitton dincolo de campaniile din prezent, de strălucirea vedetelor care se afișează cu genți LV și de cozile interminabile din dreptul magazinului de pe Champs Élysées, care nu încetează nici acum să mă uimească.

Ulterior, propriile interacțiuni cu universul LV au mai pus câte o cărămidă la imaginea mea despre brand, însă nu voi putea uita niciodată imaginea superbului șemineu din porțelan albastru din casa Vuitton (una dintre plăcerile lui Louis Vuitton era ,,la chinoiserie”) sau a inscripțiilor care amintesc de bomba căzută în curtea familiei pe 15 martie 1915, în timpul Primului Război Mondial.

Chiar dacă păstrez o slăbiciune pentru Damier, monograma clasică are la rândul ei o poveste specială: modelul s-a născut din dorința lui Georges Vuitton de a-i aduce un omagiu artistic după moarte tatălui său, Louis. Simbolurile care compun modelul monogramei clasice au ca punct de pornire vitraliile capelei familiei Vuitton din Asnières-sur-Seine, precum și diferite elemente decorative din arta asiatică, atât de dragi lui Louis Vuitton însuși. Ca într-un puzzle, totul se potrivește perfect, are istorie și semnificație.

După ce, în 2011, mult mai bătrânul model Damier a cunoscut un ,,lifting” prin varianta din piele embosată de culoare roșie, gri sau neagră, în 2012 i s-a adăugat Damier Aventure, o variantă din nylon, destinată amatorilor de nagivație, precum și Damier Challenge, în nylon waterproof, pentru condiții climatice chiar și mai vitrege. Anul 2013 marchează trei noi lansări: Damier Infini în variantă fosforescentă, Damier Ebène (varianta originală din 1888, relansată în 1996 sub acest nume) cu interior colorat și noi modele de Damier Challenge.