Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Artă & Cultură |
|

9 tablouri care s-au vândut la licitații cu sume mult mai mari decât au fost cumpărate

Vânzarea și cumpărarea obiectelor de artă au fost întotdeauna activități desfășurate de oamenii foarte înstăriți. Mai ales când vine vorba de lucrări în valoare de milioane de dolari ale unor artiști precum Picasso, Basquiat sau Monet. Iată nouă tablouri care au rămas în istoria caselor de licitații deoarece s-au vândut cu sume mult mai mari decât au fost cumpărate anterior.
Sotheby's Impressionist, Modern & Surrealist Art sales, London, UK - 29 Jan 2020

Exemplele următoare demonstrează că arta poate fi o sursă de îmbogățire – mai ales dacă ne referim la o anumită categorie de artiști. „Blue-chip artists” sunt artiștii ale căror lucrări au făcut întotdeauna performante la licitații, iar valoarea tablourilor a rămas aceeași sau a crescut semnificativ.

Gerhard Richter — “A.B. Still,” 1986 – genul abstract

 

Această lucrare aparținând artistului vizual Gerhard Richter s-a vândut, în 2016, la o licitație organizată, în New York de casa Sotheby’s, cu aproximativ 33 de milioane de dolari. Fostul ei proprietar a cumpărat-o în 1991 cu 264.ooo de dolari.

Andy Warhol — “Four Marilyns,” 1962 – genul artă contemporană, pop-art

 

Warhol a pictat această lucrare în 1962, ca un omagiu adus decesului prematur al lui Marilyn Monroe. Tabloul este inspirat de fotografiile care au promovat filmul „Niagara” (1953) în care a jucat Monroe. Pictura a fost vândută, în 2015, la o licitație a casei Christie’s, pentru suma de 36 de milioane de dolari. „Four Marilyns” a fost vândut pentru prima dată la o licitație publică, în 1992, la Londra, cu aproape un 1 milion de dolari.

Gerhard Richter — “Abstraktes Bild,” 1986 – genul abstract

 

Aceasta este una dintre cele mai mari lucrări realizate de Richter și una dintre preferatele sale. În 2016, s-a vândut, la Sotheby’s Londra, cu 46,3 milioane de dolari. Este unul dintre cele mai scumpe tablouri ale unui artist în viață. Inițial, „Abstraktes Bild” a fost vândut în 1999, cu puțin peste 600.000 de dolari.

Andy Warhol — “Mao,” 1972 – genul artă contemporană, pop-art

 

Mao face parte dintr-o serie de lucrări inspirate din anunțul făcut de președintele Nixon, în 1982, cum că intenționează să viziteze China. S-a vândut cu 47,5 milioane de dolari la o licitație Sotheby’s, din New York, în 2015. Tabloul a fost scos pentru prima dată la licitație în 1996 și s-a vândut cu peste un milion de dolari.

Mark Rothko — “No. 11 (Untitled),” 1957 – genul abstract

 

Acest tabloul aparținând artistului cu origini lituanine Rothko s-a vândut, în 2013, la o licitație Christie’s din New York, pentru mai mult de 46 de milioane de dolari. În 1992, un colecționar a achiziționat lucrarea de la casa Christie’s cu 1,1 milioane de dolari.

Andy Warhol — “Race Riot,” 1964 – genul artă contemporană, pop-art

 

În acest tablou, Warhol înfățișează revoltele din Birmingham, Alabama, pe fondul Mișcării pentru Drepturile Civile Americane din anii ’60. Un colecționar privat a vândut lucrarea în 2014, cu peste 62 de milioane de dolari, galeriei Gagosian. Race Riot a avut, de-a lungul timpului, mai mulți proprietari. A fost scoasă pentru prima dată la licitație, în 1989, de casa Christie’s din New York, și s-a vândut cu 1,76 milioane de dolari.

Jean-Michel Basquiat — “Untitled,” 1982 – genul abstract

 

Basquiat a fost cunoscut pentru lucrările abstracte, dar care ascundeau tematici sociopolitice. A murit la 27 de ani, în 1989, la câțiva ani după ce a finalizat această lucrare. S-a vândut în 2017, la o licitație Sotheby’s, pentru mai mult de 110 milioane de dolari – aproape dublu față de estimări. De asemenea, a stabilit recordul pentru cea mai bine vândută lucrare a unui artist american. A avut, de asemenea, mai mulți proprietari; inițial, a fost vândută de casa Christie’s, în 1984, pentru aproape 21.000 de dolari.

 

Claude Monet — “Meules,” 1890 – genul impresionism

Anul trecut, tabloul s-a vândut la o licitație Sotheby’s din New York pentru mai mult de 110 milioane de dolari. Este cea mai scumpă lucrare impresionistă vândută vreodată. În 1986, a fost cumpărată de un colecționar cu 2,5 milioane de dolari.

Amedeo Modigliani — “Nu Couché (sur le côte gauche),” 1917 – genul modern

 

Pictorul italian Modigliani este celebru pentru lucrările sale care înfățișează nuduri, fiind popular printre colecționarii de artă. Lucrarea de față a fost vândută, în 2018, pentru mai mult de 157 de milioane de dolari. În 2003, colecționarul miliardar, John Magnier, a cumpărat tabloul cu aproape 27 de milioane de dolari.

Foto: Profimedia

Sursă: www.businessinsider.com

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii