FacebookTwitterLinkedIn

În fiecare an, la 9 mai, este marcată Ziua Europei, zi în care europenii sărbătoresc pacea și unitatea.

Data de 9 mai este ziua istorică în care a fost pronunţată „Declaraţia Schuman”.  Într-un discurs ţinut la Paris în 1950, ministrul de atunci al afacerilor externe, Robert Schuman, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune.

Așadar, declarația lui Schuman din data de 9 mai 1950 a devenit piatra de temelie a procesului de formare a Uniunii Europene. Așa încât, un an mai târziu a fost semnat Tratatul de la Paris, care prevedea crearea primului organism european de cooperare, Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, devenită ulterior parte a Uniunii Europene. România s-a alăturat Uniunii Europene în anul 2007.

Totodată, pe data de 9 mai 1877, în plenul Adunării Deputaţilor, Mihail Kogălniceanu rostea Declaraţia de Independenţă a României, această zi fiind proclamată Ziua Independenţei de Stat a României.

La data de 9 mai 1945 a fost semnat, la Berlin, la solicitarea lui Stalin, al doilea act de capitulare necondiționată a Germaniei – gest ce a marcat sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Așadar, astăzi, România va marca ziua de 9 mai prin organizarea de ceremonii militare, dar şi religioase în mai multe orașe ale țării.

La Cluj-Napoca va fi deschis un birou local al Uniunii Europene. La București, autoritățile au ținut o ceremonie la Monumentul părinţilor fondatori ai UE de pe Insula Trandafilor, din parcul Regele Mihai I, și se va depune coroane de flori  la monumentul Eroilor Patriei de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.