Cautare
, Contributor

Sănătate |
|

9 dileme ale părinților despre examenele copiilor

Te întrebi cum ai putea să-ţi ajuţi copilul să treacă mai uşor peste testele de final de an și examene? E firesc! Dar nu întotdeauna ceea ce pare a fi soluția cea mai bună, dă și roadele așteptate. Deci, cum e mai bine să faci?
9 dileme shutterstock_325822541

Ultimul trimestru de școală și prima lună de vară vin cu emoţii pentru părinţii ai căror copii dau teste și examene… Cum să-i ajuţi, când totul depinde acum numai de ei? Şi totuşi, rolul familiei în această perioadă este extrem de important. Poate fi cel mai preţios ajutor. Dar pentru asta, părinții trebuie să-şi cunoască foarte bine rolul şi posibilităţile. Reţine, deci, câteva dileme frecvente și soluțiile lor.

Să-i fac program de studiu?

În febra ultimului trimestru de şcoală, când şi pregătirile pentru teste sau examene sunt mai intense, orice elev are nevoie de un program bine articulat, din care să nu lipsească însă timpul de odihnă şi de recreere. Ca orice organ al corpului, şi creierul are nevoie de odihnă pentru a se reface. În plus, un program bun înseamnă să nu prelungească timpul de studiu peste orele 23. Adolescentul are nevoie de 9 ore de somn pentru a putea învăţa eficient.

Cum îi pot fi de ajutor?

Familia trebuie să fie un suport pentru adolescent. Ea este răspunzătoare de sentimentele negative pe care le trăiesc copiii, de stresul acumulat în timpul anului școlar, de problemele lor emoţionale. Unii părinţi au exigenţe exagerate sau sunt anxioşi şi transmit această stare copilului lor, în loc de încurajare. Acest tip de atitudine nu îi ajută pe adolescenţi să funcţioneze capacitatea lor reală.

Să-i dau „preparate” pentru memorie?

Deşi creierul nu reprezintă decât 2% din greutatea noastră corporală, la efort, are nevoi energetice considerabile constând în vitamina B, minerale, lipide. În perioadele dinaitea examenelor, cu recapitulări dificile şi efort pe măsură, cel mai bun „supliment” este mâncarea variată și bogată în fructe și legume. Dacă doctorul zice da, poți să-i dai și un supliment nutritiv pentru memorie. În farmacii se găsesc o mulţime de astfel de preparate, care nu au efecte secundare şi nici altfel de inconveniente.

Ce nutrienți stimulează concentrarea?

Creierul este un mare consumator de nutrienți. Zincul este implicat în transmiterea informaţiilor, iar fosforul și glucoza activează circulaţia cerebrală, memoria şi puterea de concentrare.

Cum îl protejez de stres? 

Până la un punct, stresul este normal. El menţine creierul în alertă şi îl ajută să se mobilizeze. După un anumit prag, poate provoca un adevărat blocaj psihologic. Desigur, gestionarea stresului este uşurată de buna pregătire şi de o educaţie anterioară. Pentru un elev foarte emotiv, pot fi de ajutor tabletele cu magneziu, administrate înainte de examen.

Cum să lupt cu oboseala acumulată?

Oboseala se accentuează în perioada dinaintea examenelor. Odihna însă nu trebuie înteleasă ca lipsa oricărei activităţi. Ea înseamnă pauze de la învăţat, dar pauze active: plimbări, mişcare în aer liber, lecturi atractive, un film bun, muzică şi, nu în ultimul rând, somn. În timpul somnului se refac celulele nervoase, ca de altfel întregul organism. Nu uita că nevoile de somn ale tinerilor sunt mai mari decât ale maturilor.

Copilul meu este emotiv. Cum îl ajut?

Uneori performanţele la examen sunt sub nivelul de pregătire al copilului. Reuşita ţine şi de capacitatea lui de a face faţă unei situaţii stresante. Unii tineri reacţionează disproporţionat în faţa examenului, chiar dacă s-au pregătit foarte bine. Şi aceste reacţii le scad performanţele intelectuale, până la blocaje emoţionale. Alte cauze ale emotivităţii ţin de părinţi. Ei fac presiuni de genul: „Nu înveţi suficient, n-ai să iei examenul!” Rolul părinţilor este să-şi încurajeze adolescentul, să-i stimuleze încerederea în sine.

Să-l las să înveţe noaptea?

Cel mai bine ar fi ca noaptea să fie pentru odihnă. Dar dacă adolescentul şi-a dovedit capacităţile de a se reface repede după o noapte nedormită, poţi face mici excepţii. Nu însă înaintea examenului.

E bine să înveţe până în ultima clipă?

Teoretic, nu. Cel mai bine este ca ultimele ore înaintea examenului să fie destinate acticvităţilor recreative. Dacă elevul învaţă până în ultima clipă, unele informaţii pot fi „umbrite” de ultimele lecturi, să nu-şi mai amintească nimic din primele subiecte învăţate.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii