FacebookTwitterLinkedIn
Zilele acelea de leneveală – în care te dădeai jos din pat şi alergai la cursuri în ce haine gaseai la îndemână şi dormeai între cursurile de spaniolă si algebră – s-au sfârşit.

Să începi un job nou necesită pregătire şi schimbări ale lifestyle-ului. “Mulţi oameni privesc obţinerea unui job ca pe o linie de finish, dar în realitate este începutul unei alte curse,” spune Rosemary Haefner, vice preşedintele de resurse umane la Careerbuilder.com.

Iată 7 sfaturi, care, conform forbes.com, îi vor ajuta pe tinerii care îşi încep cariera.

1. Îmbracă-te pentru succes

Începe prin a-ţi recrea garderoba şi alege un aspect elegant. Îmbracă-te potrivit pentru job-ul pe care l-ai obţinut. Nu uita că prima impresie are efecte de lungă durată. “Oamenii pleacă de la premisa că ‘profesional’ înseamnă costum, dar depinde foarte mult de companie sau de industrie,” explică Haefner. Ea încurajeaza tinerii să întrebe înainte de prima zi cum se îmbracă angajaţii acelei companii. “Nu vrei să apari în costum când toată lumea poartă jeans,” spune ea.

2. Relaxează-te

Dacă pari agitat, s-ar putea să nu fii luat în serios. Fii conştient de manifestările tale atunci când eşti stresat şi încearcă să le controlezi.

3. Fii încrezător

Nu fi narcisist, dar arată-le colegilor că meriţi să fii acolo. Nu ezita să-ţi exprimi gândurile şi ai încredere că vei avea succes pe noua poziţie. O metodă de a-ţi exprima încrederea: invită-ţi colegii să luaţi prânzul împreună. Haefner susţine că această tactică le va arăta că nu esti angajatul nou tăcut tipic.

4. Fii inovativ

Încă din prima zi, confirmă faptul că aduci ceva nou în companie. Atunci când au un job nou, majoritatea tinerilor preferă să stea în umbră În primele zile, dar Haefner recomandă să te implici încă de la început. “Fii acolo şi contribuie sau oferă-te voluntar pentru un proiect atunci când nimeni altcineva nu ridică mâna.”

5. Separă-ţi viaţa profesională de cea personală

Odată ce te-ai instalat, evită să suni în scopuri personale, să trimiţi email-uri personale sau să faci pauze lungi de prânz. Arată că eşti dedicat noului job şi că-ţi doreşti să fii acolo. Dacă nu ai nimic de făcut, oferă-te să preiei altă sarcină sau să ajuţi un coleg.

6. Comunică

Fii mereu uşor de contactat. Exprimă-ţi opiniile şi pune întrebări, fă sugestii şi fă periodic un check in cu şeful. “Poţi începe o conversaţie cu şeful pentru a întreba cât de bine te descurci,” spune Haefner.

7. Creează-ţi singur noi provocări

Doar pentru că ai facut nişte cercetări înainte de interviu nu înseamnă că ştii suficient de multe cât să ai succes acolo. Haefner susţine că e nevoie de timp pentru a cunoaşte o companie şi este important să faci cercetari, să te uiţi la proiectele din trecut şi să afli ce a avut succes pentru compania ta în trecut. Odată ce te-ai acomodat cu noul job, ai evaluat mediul de muncă, ţi-ai observat colegii, ai cercetat protocolul de la birou şi stilul de muncă, ar trebui să-ţi stabileşti singur obiectivele.

Primele zile, săptamâni sau luni la un job nou sunt dificile, dar aminteşte-ţi să te concentrezi pe ce vrei tu să obţii din această experienţă.