Cautare
, Contributor

Licitații |
|

69 de milioane de dolari pentru un JPEG

Un colaj cu 5000 de imagini digitale realizat de artistul american Beeple a fost vândut de casa de licitații Christie’s cu 69 de milioane de dolari.
beeple_Everydays

Americanul Mike Winkelmann, cunoscut în mediul artistic digital drept Beeple, a început, din data de 1 mai 2007, să posteze în fiecare zi o nouă creație artistică online. Winkelmann a continuat să facă acest lucru timp de 5000 de zile, adică 13 ani și jumătate, apoi a adunat toate operele „cotidiene” într-un colaj pe care l-a denumit „Everydays: The First 5000 Days”, o creație unică în istoria artei digitale, după părerea specialiștilor casei de licitații Christie’s.

Colajul s-a vândut cu 69.346.250 de dolari la licitația online organizată de Christie’s, care devine astfel prima casă de licitații importantă care oferă spre vânzare o operă de artă digitală cu un NFT unic (NFT, non-fungible token, este certificatul de autenticitate al unei creații digitale) și acceptă plata în criptomonedă – în cazul de față, Ether.

Mike Winkelmann aka Beeple

Pentru cei familiarizați cu cultura Internet, artistul în vârstă de 30 de ani, din Carolina de Sud, nu este un necunoscut. Creațiile sale neobișnuite, adesea ireverențioase, i-au adus 1,8 milioane de urmăritori pe Instagram și colaborări cu branduri importante (Louis Vuitton, Coca-Cola, Space X, Apple, Adobe, Pepsi, Sony Pictures și Nike) sau cu muzicienii momentului  – Imagine Dragons, Janet Jackson, Nicki Minaj, Eminem, One Direction, Justin Bieber, Katy Perry sau Childish Gambino.

Specialiștii Christie’s remarcă felul în care Beeple a crescut ca artist în cele 5000 de zile: dacă la început „cotidienele” erau mai degrabă desene sau schițe deloc elaborate, odată cu trecerea la grafica tridimensională arta lui Beeple capătă formă, culoare și mesaj pentru a deveni, în ultima perioadă, o oglindă a cotidianului, o reacție – adesea în timp real – la evenimentele curente.

Primul desen postat de Beeple în 2007, în seria Everydays, a fost o schiță făcută după o fotografie a unchiului său Jim: „L-am botezat Uber Jay pe unchiul Jim”, spune artistul. „Dacă aș fi bănuit că voi ajunge cu poza asta la Christie’s m-aș fi străduit mai mult, aș mai fi lucrat un pic la ea…”

Everydays 1: Uber Jay

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii