FacebookTwitterLinkedIn

Jaguar Classic construiește șase perechi de automobile E-type (coupe și roadster) pentru a marca împlinirea a 60 de ani de la lansarea acestui model la Salonul Auto de la Geneva, în 1961. Automobilele, care fac parte din ediția limitată E-type 60 Collection, vor fi echipate cu celebrul motor XK de 3,8 litri, cu șase cilindri în linie și 265 CP, și cutie de viteze cu cinci trepte. Sigla aniversară E-type 60 se va regăsi pe emblema capotei, pe bușonul rezervorului, pe plăcuța șasiului și pe cadranul tahometrului.

Cele șase exemplare coupé au exteriorul vopsit în inconfundabila culoare Flat Out Grey, iar la interior sunt finisate în piele Smooth Black, cu detalii care omagiază modelul din 1961, în timp ce cele șase decapotabile sunt vopsite în nuanța unică Drop Everything Green, cu interior în piele Suede Green.

Un alt element care asigură unicitatea celor 12 automobile sunt gravurile personalizate de pe consola centrală, opera artistului King Nerd, care elogiază memorabilele aventuri ale pilotului de teste Norman Dewis și ale specialistului în relații publice Bob Berry pentru realizarea lansării din 1961.
Modelele aniversare beneficiază și de o subtilă aducere în actualitate a tehnologiei, fiind dotate cu navigație și conectivitate Bluetooth, evacuare din oțel inoxidabil, aprindere electronică și sistem modernizat de răcire, cu radiator din aliaj.Pe 15 martie 1961, modelul E-type coupé și-a făcut debutul mondial la Geneva, Elveția. Reacția publicului a fost atât de entuziastă încât fondatorul Jaguar, Sir William Lyons, a cerut ca un al doilea model, decapotabil, să fie trimis peste noapte de la Coventry la Geneva. „Lasă totul și adu mașina”, i-a spus Sir Lyons lui Norman Dewis, care a reușit să ajungă la timp pentru eveniment. Este motivul pentru care decapotabilele din ediția E-type 60 Collection sunt vopsite într-o nuanță specială de verde, denumită Drop Everything Green. De asemenea, bordul are gravată harta traseului parcurs de Dewis, schița mașinii și cuvintele lui Sir Lyons: „Drop everything and bring the open top E-type over.”

De altfel și coupé-ul E-type a ajuns în ultima clipă la lansarea de la Geneva, fiind condus flat out (cu accelerația la podea) de Bob Berry. „Credeam că nu mai ajungi”, i-a spus nerăbdător Sir Lyons lui Berry. În mod similar cu decapotabilele, cele șase coupé-uri aniversare au gravată, pe consola centrală, o hartă cu traseul de la Coventry la Geneva, schița modelului E-type și cuvintele „I thought you’d never get here”, cu care Sir William Lyons l-a întâmpinat pe Berry.


Gravurile de pe consolele centrale din oțel inoxidabil ale celor 12 automobile sunt realizate de designerul Johnny „King Nerd” Dowell, fiecare dintre ele necesitând 100 de ore de muncă și fiind realizată manual, în urma consultării cu proprietarul.

Automobilele din ediția limitată E-Type 60 Collection sunt vândute în perechi (un E-type 60 Edition coupé și un E-type 60 Edition decapotabil cu două locuri) și sunt vopsite în culorile exclusive Flat Out Grey și Drop Everything Green, care nu vor mai fi folosite pentru niciun alt model Jaguar.