Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Leadership |
|

6 trucuri pentru o prezentare convingătoare la locul de muncă

Atunci când vorbim despre mediul profesional, ceea ce faci contează la fel de mult ca modul în care știi să-ți prezinți ideile și rezultatele.
shutterstock_1067105603

Întrucât comunicarea eficientă și prezentările clare și concise sunt două moduri prin care vei reuși să fii mereu mai convingător în fața managerului, partenerilor sau clienților tăi, este foarte important să înveți cum să-ți împachetezi succesul într-un discurs public.

6 trucuri pentru o prezentare convingătoare la locul de muncă:

1. Vorbește cu entuziasm despre ceea ce faci

Atitudinea și tonul pe care le aduci într-o prezentare sunt două elemente cheie care nu trebuie să îți scape niciodată din vedere. Din clipa în care arăți foarte multă implicare și entuziasm, audiența ta va deveni mai interesată de lucrurile pe care vrei să le arăți mai departe.

2. Subliniază punctele cheie pe care cei din fața ta vor să le vadă

Prezentarea trebuie să fie concentrată în jurul lucrurilor importante pentru cei din fața ta și mai puțin pentru tine. Nu devia de la subiect și subliniază, dacă este nevoie, termenii cheie și ideile principale apelând la o tabla magnetica prin care poți evidenția mai ușor exact subiectele de sensibilitate maximă pentru audiență. Vei reuși astfel ca în memoria colectivă să oferi impresia că ai atins toate punctele necesare.

3. Simplifică totul

Coerența este obligatorie atunci când ții o prezentare, iar aceasta poate fi obținută doar printr-un mesaj simplu. Imaginează-ți că nu ești într-o sală de conferințe, ci într-un lift, și ai doar 30 de secunde ca să poți comunica toate lucrurile importante. Limitează-te la 15 cuvinte clare, care să poată exprima cât mai corect viziunea ta. Orice necesită explicații mai largi de atât poate părea mult prea complicat ca să devină și fezabil din punct de vedere al unui business.

4. Păstrează contactul vizual cu cei din fața ta

Un alt element important pentru o prezentare de succes nu este doar ce zici și cum zici, ci și modul în care te raportezi la cei din fața ta. Zâmbește pe tot parcursul prezentării și păstrează un contact vizual permanent cu cei din sală. În clipa în care vei sta cu ochii în pământ sau privind în gol vei transmite un sentiment nepotrivit de nesiguranță, iar cei din fața ta vor începe să își piardă rapid interesul și atenția, astfel că mesajul tău se va pierde ușor.

5. Limitează-te la cel mult 10 slide-uri

Potrivit lui Guy Kawasaki, fost specialist în marketing pentru Apple, o prezentare de succes va fi una care nu se va întinde pe mai mult de 10 slide-uri și nu va dura mai mult de 20 de minute. Altfel, riști să transformi totul într-un proces prea lung și obositor și vei observa că nu te-ai făcut înțeles.

6. Fii atent cum începi prezentarea

Succesul unei prezentări este de cele mai multe ori determinat de introducerea acesteia. Fie că te folosești, în funcție de context, de o poveste care va atrage atenția, de o premisă care stârnește curiozitate sau de date spectaculoase, este important să le captezi atenția celor din fața ta din primul minut. Altfel, riști ca nimeni să nu te mai asculte, chiar dacă restul prezentării este corect făcută.

Urmărește mereu tema centrală, concentrează-te pe argumente puternice, folosește-te de idei simple pentru a comunica ce te interesează și implică-te în povestea ta. Numai în acest fel o prezentare banală poate deveni extrem de atractivă pentru cei din fața ta.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii