Astfel că 94% dintre angajați spun că au ajuns să lucreze mai mult de 50 de ore pe săptămână și aproape jumătate dintre aceștia au spus chiar că au lucrat 65 de ore într-o săptămână, arată un studiu al Harvard Business School, citat de forbes.com. experții par însă să fie de acord: stresul care se acumulează din cauza orelor nesfârșite de muncă este dăunător.
Work-life balance sau echilibrul dintre viața personală și cea profesională ar trebui adaptat pentru fiecare individ în parte, însă experții dau o serie de sfaturi general valabile:
- Nu mai fiți perfecționiști
Multe persoane dezvoltă tendința de a fi perfecționist încă de timpuriu, atunci când cerințele sunt limitate la școală sau hobby-uri. Este ușor să fii perfecționist atunci când ești copil, dar atunci când crești, viața devine ceva mai complicată. Pe măsură ce urci pe scara socială și pe măsură ce familia crește, responsabilitățile cresc și ele. Perfecționismul nu ar mai trebui să se mai regăsească printre priorități, spune coach-ul Marilyn Puder-York, și ar putea fi înlocuit cu excelența.
- Deconectați-vă
Tehonologia ne ajută foarte pentru a ne face viața și munca mai ușoare, dar îi face pe cei angajați să pară mereu disponibili. Zilele de lucru par să nu se termine niciodată. „Sunt momente în care trebuie pur și simplu să își închizi telefonul și să te bucuri de acel moment”, spune Robert Brooks, autor a numeroase cărți și profesor de psihologie la Harvard Medical School. Brooks mai spune că notificările îți întrerup timpul liber și îți induc o stare de stres. Așa că, sfatul lui este să nu începi să trimiți mesaje sau emailuri în timp ce își petreci timp cu familia.
- Faceți sport și medidație
Chiar dacă ești obosit, vei găsi mereu timp pentru evenimentele importante. Oamenii mănâncă, dorm. Cu toate acestea, una dintre nevoile cele mai importante – sportul – este printre primele care nu se mai regăsesc în programul nostru atunci când este supraaglomerat. Sportul este cel mai bun antidot împotriva stresului. Marilyn Puder-York recomandă fiecăruia ca, măcar de câteva ori pe săptămână, să se pună pe primul loc – fie că este vorba de sport, yoga sau meditație.
- Limitați activitățile consumatoare de timp și contactul cu oamenii care vă răpesc din timp
În primul rând, trebuie să identificați ce este cel mai important în viață. Lista diferă de la persoană la persoană, așa că fiecare trebuie să fie atent ca aceasta să fie făcută în conformitate cu prioritățile personale. Apoi, stabiliți limite clare pentru a vă dedica timp de calitate acelor oameni sau activități pe care le considerați foarte importante. Dacă, de pildă, nu vă puteți abține să nu stați pe Facebook în loc să vă faceți treaba, încercați să folosiți software-uri care vă arată productivitatea precum Freedom, RescueTime sau LechBlock. Iar dacă timpul vă este „mâncat” de persoane de la care nu aveți nimic de învățat, găsiți metode diplomatice de a limita aceste interacțiuni. Departe de a fi egoisti, trebuie să vă concentrați pe activitățile și oamenii care vă aduc cele mai mari satisfacții, mai spun specialiștii citați de Forbes.com.
- Schimbați-vă modul în care vă este structurată viața
Câteodată, cu toții suntem prinși în rutina cotidiană și avem impresia că obiceurile nu mai pot fi schimbate. Specialiștii recomandă, în acest caz, ca fiecare să facă o radiografie a vieții și să caute răspunsul la întrebarea: „Care sunt schimbările care mi-ar putea face viața mai ușoară?”. În multe cazuri, delegarea poate fi o situația din care toată lumea să aibă de câștigat, spune Stewart Freidman, profesor de management la Wharton School din cadrul Universittății din Pennsylvania. Mai mult, Freidman recomandă ca fiecare să vorbească cu „principalii acționari” din domeniile de interes, de la angajați la colegii de la locul de muncă, partenerul de afaceri sau cel din viața personală. „Descoperiți ce puteți face ca să delegați anumite lucruri astfel încât să le dați posibilitatea și lor să crească”, explică el. Astfel, ceilalți pot învăța ceva nou, iar persoana care deleagă își poate dedica atenția altor lucruri mai importante.
- Începeți de la ceva mic. Construiți de aici
Toată lumea a trecut prin aceste lucruri de la rezoluțiile de Anul Nou uitate până la începutul lunii februarie, la diete care eșuează. La fel este și atunci când trebuie realizat echilibrul între viața personală și cea profesională când toată lumea ar vrea prea mult în prea puțin timp, mai spune Robert Brooks. Majoritatea clienților săi dependenți de muncp fac schimbări drastice: își reduc numărul de ore de lucru de la 80 la 40, încep să alerge până la 8 kilometri deși nu au mai făcut asta. Este rețeta eșecului, spune Brooks. „dacă vrei să schimbi un anumit scenariu din viața ta, începe cu puțin și apoi așteaptă să ai puțin succes. Construiește mai departe de aici”, spune Brooks.