Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Energie |
|

6 metode în care „Internetul Lucrurilor” schimbă fața metropolelor lumii

„Internetul Lucrurilor” sau, altfel spus, tehnologia care permite interconectarea inteligentă a mai multor dispozitive este văzut de mulți specialiști drept propulsorul următoarei revoluții industriale, care va afecta fiecare ramură a economiei și ne va schimba viața radical.

Potrivit unei analize Gartner, numărul dispozitivelor conectate la internet va ajunge la 25 de miliarde, până în 2020, de la circa 6,6 miliarde de dispozitive, câte erau interconectate în 2016. Impactul va fi unul evident în toate aspectele vieții cotidiene. Și nu ne va schimba doar obiceiurile, ci va transforma și mediul în care trăim. Iată 6 modalități în care orașele mari ale lumii vor fi schimbate de tehnologie.

Orașe iluminate inteligent și economic

Iluminarea inteligentă a orașelor este o strategie pe care deja numeroase metropole sau orașe mici au adoptat-o, în încercarea de a economisi energie și de a crea un mediu ecologic prietenos. Aceste sisteme de iluminat stradal si urban pot fi echipate cu senzori care fac luminile să se aprindă doar când în zonă se află trecători ori cu senzori de reglare a intensității luminoase în funcție de lumina de afară, o soluție ideală pentru a economisi energie și a reduce costurile cu iluminatul public. Aceste lumini creează o atmosferă atrăgătoare în orașe, îmbinând funcționalitatea cu estetica, totul pentru a crea un oraș modern și pregătit pentru viitor.

Parcarea inteligentă, cu doar un click în aplicație

Aflată încă în stadii incipiente de dezvoltare, parcarea inteligentă ar putea fi o adevărată salvare pentru cei care dau ture în jurul blocului seară de seară, în căutarea unui loc în care să își lase mașina. Prin această tehnologie nouă, fiecare loc de parcare va fi dotat cu senzori și conectat la o aplicație. Astfel, șoferii vor putea primi alerte cu locurile de parcare disponibile în apropierea locuinței lor sau în parcări, așa că nu vor mai pierde mult timp încercând să își lase mașina într-un loc sigur.

Reducerea ambuteiajelor din marile orașe

Deja aplicații precum Waze sau sistemul de navigație de la Google ne oferă informații în timp real despre starea drumurilor, despre aglomerația de pe străzi și sugestii de rute alternative mai scurte. Însă pe viitor șoferii ar putea avea acces inclusiv la camerele de supraveghere din trafic, o metodă prin care aceștia ar putea estima singuri cât de aglomerat este un drum. Aplicația updatată în timp real, fără întârzieri, cu informații din trafic ar putea scurta timpul petrecut pe drum și i-ar putea scuti pe șoferi de multe neplăceri.

Consolidarea clădirilor și podurilor, pentru a evita accidentele

Podurile, clădirile și barajele ar putea fi dotate în viitor cu senzori de analizare a vibrațiilor, temperaturii și altor factori și conectate la „Internetul Lucrurilor”. Atunci când apar schimbări care pun în pericol structura acestor construcții, ele vor trimite imediat alerte, astfel încât autoritățile vor putea efectua evacuări și consolidări ale structurii de rezistență a construcției afectate, evitând astfel dezastrele.

Colectarea inteligentă și eficientă a deșeurilor

În loc de programul zilnic strict, companiile care se ocupă de colectarea deșeurilor ar putea fi alertate atunci când coșurile de gunoi dintr-o anumită zonă trebuie golite. Un astfel de mecanism ar eficientiza munca angajaților, ar prioritiza zonele în care trebuie colectate gunoaiele și ar conduce, inevitabil, la orașe mai curate.

Reducerea poluării fonice

Multe orașe au legi care reglementează zgomotul în timpul anumitor intervale orare. Însă pe viitor am putea vedea cum în unele zone sunt introduși senzori de monitorizare a poluării fonice, precum în afara barurilor sau cluburilor, de exemplu. În momentul în care senzorii detectează zgomote peste un anumit prag sau zgomote care indică o bătaie ori un geam spart, aceștia ar putea alerta automat autoritățile, fără ca cineva să mai fie nevoit să sune la poliție.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii