FacebookTwitterLinkedIn

Prima impresie este cea mai importantă, pentru că este imaginea mentală pe care ne-o facem cu toții în urma unei interacțiuni rapide cu o persoană necunoscută. Practic, în cursul unei întâlniri avem nevoie de o fracțiune de secundă pentru a analiza ținuta și limbajul non-verbal al unei persoane. 

Explicăm în acest articol ce elemente contribuie la crearea acestei prime impresii. Prima impresie este întotdeauna importantă, pentru că oamenilor le este greu să-și schimbe opiniile. Cu alte cuvinte, tot ce aflăm despre o persoană după ce ne-am format deja prima impresie este filtrat prin prisma acelei prime păreri formate. Este ca și cum creierul nostru ar face eforturi să-și confirme impresiile inițiale. Deloc întâmplător, prima impresie este de cele mai multe ori corectă, de aceea cea mai importantă întrebare cu privire la prima impresie este aceasta: care sunt detaliile cele mai importante pentru a face o primă impresie bună?

 

Ce detalii te pot ajuta să faci o primă impresie bună? 

Dantură îngrijită și respirație proaspătă

Dantura este foarte importantă atunci când vine vorba de prima impresie. Dacă știi că ai probleme stomatologice, este recomandat să le rezolvi cât mai repede la o clinică de specialitate precum Clinica stomatologică Denttaglio din București. 

În ceea ce privește respirația proaspătă, aceasta se poate obține cu mai multă grijă la dieta alimentară. De asemenea, ajută foarte mult dacă ai la îndemână în unele situații periuța de dinți, apă de gură sau gumă de mestecat.

 

Ținuta 

Ținuta se referă la tot ceea ce se vede: stil vestimentar, postură, gesturi, atitudine. În multe spații profesionale, este valabil un dress code care trebuie respectat, mai ales dacă dorești să ai o bună comunicare cu cei din jur și să creezi o relație bazată pe încredere.

Postura este și ea importantă. Umerii lăsați, privirea în pământ spun despre persoana în cauză că este nesigură pe ea. Mâinile ținute în buzunar de asemenea nu sunt cea mai bună variantă dacă ești interesat să lași o bună impresie. Nu uita că statul excesiv pe scaun, sedentarismul îți pot afecta postura, ai grijă la sănătatea ta. 

 

Gesturile

Gesturile pe care le facem sunt foarte importante. Cu siguranță avem tendința de a gesticula suplimentar în cazul în care suntem emoționați sau nervoși. Este bine să ne limităm la gesturile neapărat necesare și să încercăm să le controlăm. Emoțiile sunt firești, dau chiar un plus de farmec personalității, nu emoțiile sunt problema, ci amplificarea unor gesturi.

 

Expresia feței

Ceea ce văd ceilalți pe fața noastră este foarte important. Pot vedea o figură deschisă, zâmbitoare, amabilă sau dimpotrivă, o figură încruntată, supărată, deranjată. În mod cert în afaceri vrei să transmiți partenerului încredere și optimism în ceea ce privește o colaborare profesională. Nu este nevoie să râzi nejustificat sau să zâmbești continuu, dar atunci când o faci este recomandat să fie din suflet. Interlocutorul va sesiza asta.

Primele cuvinte

Sunt importante nu numai primele cuvinte, dar și felul în care le rostești. Poți adăuga în aproape orice context o notă personală, care să aducă zâmbetul pe fața celuilalt. Interlocutorul te va ține minte pentru că i-ai făcut o impresie bună, ai ieșit din anonimat într-o anumită circumstanță. Cuvintele sunt întotdeauna importante în afaceri. Este recomandat să folosești cuvinte pozitive, convingătoare, prin intermediul cărora să transmiți optimism și încredere celor din jur.

De asemenea, este bine de știut că sunt unele cuvinte care pot face diferența între o persoană educată și una mai puțin educată. Folosește așadar cuvinte precum: „te rog”, „mulțumesc”.

    

Privește interlocutorul în ochi

Dacă vrei să ai credibilitate în afaceri, nu te uita pe telefon sau pe ceas în timpul unei întâlniri. Contactul vizual este important dacă vrei să faci o primă bună impresie la orice fel de întâlnire.

Este important ca la orice întâlnire de afaceri să lași o primă impresie favorabilă. Efortul depus în acest sens este minim. Și nu uita: fii tu însuți, în cea mai bună variantă a ta.